Constantin Iavorski, fost ministru al Energiei din Moldova și comerciant de cărbune din Rusia, lansează un proiect imobiliar exclusivist lângă Herăstrău

Publicat: 31 mart. 2025, 07:20, de Andrei Ceausescu, în Imobiliare , ? cititori
Constantin Iavorski, fost ministru al Energiei din Moldova și comerciant de cărbune din Rusia, lansează un proiect imobiliar exclusivist lângă Herăstrău

Familia omului de afaceri Constantin Iavorski, fost ministru al Energiei în Republica Moldova în perioada 1990-1992, se pregătește să intre pe piața rezidențială din București cu un proiect imobiliar amplasat în apropierea parcului Herăstrău.

Proiectul este dezvoltat de compania Snagov Power Plant, controlată de Larisa Iavorski, soția omului de afaceri, care deține 99,98% din participații. Construcția va include un imobil cu două subsoluri, parter, patru etaje, precum și etaje retrase 5 și 6.

Un trecut marcat de afaceri în energie

Constantin Iavorski a fost un politician cu influență în Republica Moldova, iar după finalizarea carierei politice, s-a orientat către afaceri. În 1993, a fondat Unicom Holding, companie specializată în importul și comercializarea carburanților și combustibililor pentru industria energetică. Unicom Holding a fost unul dintre principalii furnizori de cărbune pentru centrale electrice din România, importând combustibil din Rusia și Ucraina.

De-a lungul anilor, grupul Unicom și-a diversificat activitatea, incluzând servicii de transport feroviar și auto, bunkeraj (alimentarea navelor cu combustibili) și operarea unor depozite petroliere în locații strategice precum Galați, Halmeu, Dornești și Drobeta Turnu Severin. Compania deține o rețea proprie de terminale petroliere și colaborează cu producători precum Lukoil, Rompetrol și MOL.

Prezența în sectorul imobiliar

Noua investiție de pe Șoseaua Nordului nr. 44-46 nu este prima incursiune a familiei Iavorski în domeniul imobiliar. Anterior, aceasta a dezvoltat Integral Business Center, o clădire de birouri amplasată lângă reprezentanța Porsche Pipera, finanțată parțial din fonduri europene. Proiectul a fost finalizat în martie 2015 și a reprezentat o investiție de circa 9,5 milioane de euro, din care 40% a fost acoperită din fonduri nerambursabile.

Contextul pieței imobiliare

Zona Herăstrău – Șoseaua Nordului este una dintre cele mai scumpe din București, cu prețuri de peste 3.000 de euro pe metru pătrat util. Potrivit unei analize imobiliare.ro, cererea pentru locuințe în acest perimetru este ridicată, cu nouă potențiali cumpărători pentru fiecare apartament nou listat.

Familia Iavorski nu este singura care investește în imobiliare ca formă de diversificare a portofoliului de afaceri. Printre antreprenorii care au ales această direcție se numără frații Dragoș și Adrian Pavăl, Ovidiu Buluc sau familia Ciubotaru din București.

Perspective

Proiectul imobiliar al familiei Iavorski se află în faza de planificare, iar construcția este condiționată de aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). Până în luna mai 2025, urmează să fie finalizate lucrările de demolare a construcțiilor existente pe teren, conform autorizației obținute de Larisa Iavorski.