Construcția celor două hidrocentrale româno-bulgare, blocată de pești și păsări
Cu ocazia diferitelor întâlniri care au avut loc, în ultimii ani, la nivel de prim-miniștri și miniștri ai Energiei, România și Bulgaria au anunțat că au în vedere să ridice cel puțin o nouă hidrocentrală pe Dunăre.
În Strategia de dezvoltare a sectorului energetic din Bulgaria până în anul 2053, se prevede construcția a două hidrocentrale pe Dunăre. Prima va fi în zona Nicopole – Turnu Măgurele, cu o capacitate de 840 MW, iar cea de-a doua este prevăzută să fie la Silistra, în apropiere de Călărași.
Din punctul de vedere al României, în acest moment, aceste două hidrocentralele reprezintă doar o intenție, se arată într-un document semnat de secretarul de stat în Ministerul Energiei Casian-Pavel Nițulescu.
Pentru materializarea sa este nevoie de studii de fezabilitate, de consultarea societății civile și de selectarea investitorilor, în cazul în care se ajunge la rezultate pozitive în primele două etape, se mai spune în document.
Guvernele României și Bulgariei consideră construcția unei (unor) hidrocentrale drept profitabilă, însă trebuie depășite îngrijorările experților de mediu, care susțin că prin această construcție sau aceste construcții vor dispărea mai multe specii de pești și de păsări și că la centrala nucleară de la Cernavodă se va ajunge la o alimentare insuficientă cu apă din Dunăre, necesară pentru răcirea reactoarelor, fapt care ar putea opri funcționarea lor sau ar spori pericolul unor accidente, susține secretarul de stat Nițulescu.
”În privința îngrijorărilor celor care se ocupă de protecția mediului, România este dispusă să adopte măsuri similare de protecție cu cele adoptate de către Austria, stat care a amenajat 32% din potențialul hidroelectric al Dunării (pe teritoriul său), față de România care a ajuns la un procent de doar 15%”, se spune în documentul amintit.
Legat de apa pentru Cernavodă, apa Dunării nu devine mai puțină în zona centralei nucleare. La fel ca și la Porțile de Fier, apa va fi uzinată prin hidroagregate și își va continua cursul spre vărsare în Delta Dunării, consideră secretarul de stat.