Construcțiile, lovite în plex de către ordonanța reducerii cheltuielilor
Domeniul construcțiilor este puternic afectat de ordonanța pentru reducerea cheltuielilor recent adoptată de Guvern. Mare parte din investițiile publice se sistează până după anul nou, principalele victime fiind companiile mici.
Multe dintre lucrările angajate de către CNAIR, CNI și toate UAT-urile din țară se vor sista în ultimele două luni ale anului pe motiv că va lipsi finanțarea acestora ca urmare a emiterii de către Guvern a ordonanței de reducere a cheltuielilor. Aceste lucrări ar putea fi reluate în primăvară, odată cu adoptarea bugetului de stat pentru 2024, însă companiile s-ar putea trezi fără forță de muncă.
Pentru statul român, aceste reduceri de cheltuieli, prin Ordonanță, ar putea avea efect de bumerang pentru economie, consideră Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, într-o declarație dată în exclusivitate pentru PUTEREA.
”Nemaifiind la final de an finanțare pentru proiectele mici, multe dintre aceste companii mici vor fi în imposibilitatea de a mai continua. Dacă nu se plătesc lucrările de până acum, nu vor avea capacitatea să continue până în primăvară când s-ar plăti după ce s-ar vota bugetul pentru anul viitor. Este vorba de companiile care lucrează pentru CNAIR, CNI, pentru toate UAT-urile din țară. Ok, ele se vor organiza pentru finalul de an, adică nu vor mai face cheltuieli, însă au cheltuieli din spate și acolo vor avea probleme majore”, a spus Erbașu.
S-ar putea pierde forța de muncă
O altă problemă care ar putea ieși la iveală este legată de forța de muncă. ”Unii dintre ei (constructorii, n.r.), odată ce vor închide, vor sista lucrările, vor pierde din oameni. Acești oameni ar putea să nu mai revină, ci să plece din țară și practic va fi o nouă pierdere de forță de muncă. În primăvară, când vom dori să reluăm lucrările, va trebui să reluăm cu mai puțini oameni. Până vom reuși să îi aducem, va dura ceva timp. Poate să dureze și o jumătate de an, un an. Aceste sincope creează instabilitate și impredictibilitate în țara noastră”, conform președintelui Federației Patronatelor Societăților din Construcții.
S-a eliminat scutirea de CASS pentru construcții
Proiectele prioritizate sunt cele pe fonduri europene, PNRR, infrastructura, și câteva proiecte mari pe buget, dar aici lucrează doar companiile mari și foarte mari. Deci, cel mai mult vor fi afectate companiile mici și mijlocii, susține Erbașu.
Ordonanța de Urgență la care am făcut referire elimină scutirea de CASS pentru construcții. ”E un moment în care marea majoritate a companiilor a înțeles situația. Parțial, din costurile acestor facilități care au fost anulate, al CASS-ului pentru lucrătorii din construcții, se va recupera evident din mărirea valorii contractelor, parțial dar nu total, contractele având clauze de ajustare, contractele private probabil vor fi renegociate pe alocuri”, a afirmat Erbașu.
Lipsa investițiilor va duce la scăderea încasărilor la buget
Încă o problemă se referă la diminuarea fondurilor de investiții. ”Aici ar trebui să fie o planificare mult mai atentă. Din păcate, în acest moment o parte din investiții sunt sacrificate pentru a rezolva alte probleme mult mai importante și pentru a soluționa deficitul bugetar. Nu cred că această postură va îmbunătăți situația ci o va agrava pentru că lipsa investițiilor sau micșorarea investițiilor în România, în condițiile în care și investițiile private sunt diminuate drastic, va duce la scăderea încasărilor la buget în următoarea perioadă. Deci, va fi o lovitură de bumerang. Reduci bugetele de investiții, se vor reduce veniturile la buget și în cele din urmă nici măcar alte cheltuieli nu mai pot fi acoperite, nici cele cu salariile, sau cu pensiile, sau alte cheltuieli care în momentul de față au prioritate”, a afirmat Erbașu.
Probabil 25-35% din lucrătorii din țară vor fi afectați
Rugat să dea o eventuală pondere de salariați din construcții care vor avea de suferit din pricina reducerii investițiilor, Erbașu a făcut o evaluare. ”Probabil vor fi afectați 25-30% dintre lucrătorii din țară. Aici e chiar o discuție. O prioritizare, o planificare a investițiilor, o transmitere transparentă a acestei planificări pe termen mediu ar putea să îi ajute pe constructori să se reorganizeze și să se reorienteze astfel încât să nu fie luați prin surprindere”, a spus Erbașu.