Construirea celui mai înalt zgârie-nori din lume reîncepe după o pauză de șapte ani

Publicat: 06 oct. 2024, 11:31, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Construirea celui mai înalt zgârie-nori din lume reîncepe după o pauză de șapte ani

Construcția Jeddah Tower din Arabia Saudită, care va deveni cel mai înalt zgârie-nori din lume la finalizarea sa, a fost reluată după aproape șapte ani în care lucrările au fost oprite, în urma unei purge anti-corupție la nivelul întregului regat. La o ceremonie desfășurată pe șantier miercuri, consorțiul de dezvoltare din spatele proiectului, Jeddah Economic Company (JEC), a anunțat că finalizarea turnului este programată pentru 2028.

Acest zgârie-nori, cu o înălțime de 1.000 de metri, era completat în proporție de aproximativ o treime atunci când, în 2017, mai multe figuri cheie, inclusiv președintele principalului contractor și al unui conglomerat care a cofinanțat proiectul, au fost reținute în cadrul campaniei de combatere a corupției inițiate de prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Această campanie a dus la interogarea a sute de persoane, pe fondul acuzațiilor de corupție.

Deși lucrările au continuat după arestări, acestea s-au oprit complet la începutul anului 2018. În ianuarie 2018, cu o îngrijorare crescândă cu privire la impactul economic al purge-ului, JEC a declarat pentru CNN că construcția va continua, însă a urmat o pauză de mai mulți ani. De asemenea, perturbările cauzate de pandemia COVID-19 au întârziat reluarea lucrărilor.

La ceremonia de săptămâna aceasta a participat și unul dintre oficialii anterior reținuți, prințul saudit Alwaleed bin Talal, președintele Kingdom Holding Company, unul dintre principalii susținători ai proiectului. Alwaleed a fost eliberat la aproape trei luni după arestare, însă circumstanțele și motivele eliberării sale rămân necunoscute. După ceremonie, el a postat un videoclip pe platforma X, arătând o reprezentare digitală a strălucitorului turn, cu subtitrarea: „Ne-am întors”.

Un alt actor important implicat în campania anti-corupție a fost Bakr bin Laden, președintele grupului de construcții Saudi Binladen, principalul contractor al zgârie-norului. Acesta, fratele vitreg al lui Osama bin Laden, a fost eliberat în 2021, la trei ani după arestare. Firma sa de construcții, care deține și o parte din proiectul Jeddah Tower, a fost reinscrisă pentru a finaliza lucrările. Potrivit unui anunț publicat pe bursă, noul contract al Saudi Binladen Group valorează 7,2 miliarde de riyali (1,9 miliarde de dolari), din care aproximativ 1,1 miliarde de riyali (290 de milioane de dolari) au fost deja plătiți pentru lucrările finalizate. Până în prezent, 63 din cele 157 de etaje ale turnului au fost construite.

Deși ceremonia de miercuri a marcat prima anunțare oficială a reluării construcției, imagini prin satelit furnizate de compania americană Maxar Technologies sugerează că lucrările au avut deja loc pe șantier. În septembrie 2023, revista MEED din Dubai a raportat că JEC a invitat antreprenorii să liciteze pentru proiect, deși dezvoltatorul a refuzat să confirme aceste planuri pentru CNN la acea vreme.

O viziune arhitecturală pentru extreme

Cunoscut anterior sub numele de Kingdom Tower, zgârie-norul a început construcția în 2013 și era așteptat inițial să fie finalizat în 2020. Acesta va depăși cu peste 150 de metri Burj Khalifa din Dubai, actualmente cel mai înalt edificiu din lume.

Cu vedere la Marea Roșie în capitala comercială a Arabiei Saudite, Jeddah, zgârie-norul va include spații de birouri, comerciale și rezidențiale. Planurile originale, prezentate pentru prima dată în 2011, includeau un hotel, un centru comercial și cea mai înaltă platformă de observație din lume.

Kingdom Holding Company nu a răspuns solicitărilor CNN de a confirma că designul și specificațiile de construcție au rămas neschimbate pe parcursul hiatusului.

Turnul a fost proiectat de arhitectul american Adrian Smith, care a utilizat o amprentă „în trei petale” și o formă aerodinamică conică pentru a depăși provocările tehnice uriașe ale construcției la asemenea înălțimi. Firma sa din Chicago, Adrian Smith + Gordon Gill, a afirmat că forma turnului „evocă un mănunchi de frunze care se ridică din pământ”.

Jeddah Tower va fi bijuteria coroanei unui proiect mai amplu de 57 de milioane de metri pătrați, în valoare de 20 de miliarde de dolari, denumit Jeddah Economic City. Vorbind pentru CNN în 2018, fostul director de dezvoltare al JEC, Hisham Jomah, a afirmat că proiectul „schimbă mentalitatea” orașului Jeddah, care a fost, în mod tradițional, o poartă către orașele sfinte Medina și Mecca. „Înainte ca (turnul) să fie aici, acest loc nu era considerat un loc în care oamenii să locuiască”, a spus Jomah, care între timp a decedat. „Creăm un oraș independent… astfel încât să nu fie nevoie să pleci de aici.”