Consultanță de 25 de milioane de euro din PNRR pentru un proiect de 5 mil la Ministerul Sănătății. Alexandru Rafila a sesizat corpul de control
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a sesizat Corpul de Control, după ce a descoperit că un proiect de cinci milioane de euro din PNRR are consultanța de 25 de milioane de euro.
Este vorba despre Agenția Națională pentru Investiții în Sănătate. Potrivit PNRR-ului negociat în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu, funcționarea instituției este finanțată cu cinci milioane de euro și consultanța cu 25 de milioane de euro. Astfel, Rafila a decis să sesizeze Corpul de Control.
Rafila: Am găsit multe lucruri ciudate la Ministerul Sănătății
Actualul ministru al Sănătății susține că a găsit multe lucruri „ciudate” la Ministerul Sănătății. Cel mai ciudat lucru este că nu a avut acces la documentele PNRR.
„Ceea ce a fost foarte ciudat pentru toată lumea care lucrează în Ministerul Sănătăţii este că niciun angajat din Ministerul Sănătăţii nu a lucrat sau nu a fost informat la acest program. Pare destul de ciudat, că era un program al Ministerului Sănătăţii. A fost lucrat pe persoană fizică, nu ştiu exact cum a fost lucrat. Acesta este un element şi al doilea element este legat de faptul că consultanţa, care, în mod evident, este necesară, de multe ori valoarea consultanţei e mult mai mare decât valoare obiectivului care urmează să fie făcut”, a spus Rafila.
Întrebat unde a găsit în PNRR consultanța mai mare ca investiția, Rafila a răspuns:
„Funcţionarea agenţiei este finanţată cu 5 milioane de euro şi consultanţa cu 25 de milioane de euro. Aşa a fost făcut programul. Nu pot să discut dacă este legal sau ilegal. Aşa a fost semnat”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătății a sesizat Corpul de Control
Ministrul Sănătății a declarat că a pus la dispoziția Corpului de Control al premierului documentația și va face o informare publică despre respectivul proiect care costă atât de mult.
„Vom face o informare. Vom pune la dispoziţie nu neapărat documentele, ci elementele care sunt importante în acest program, să vadă toată lumea care sunt obiectivele, cum se fac, care este finanţarea care se alocă pentru fiecare obiectiv şi cât înseamnă partea de asistenţă tehnică şi nu e nicio problemă. Lucrurile astea trebuie să fie transparente, trebuie să fie cunoscute că nu cred că trebuie să reprezinte un secret, mai ales că vorbim despre ceva la care se face permanentă referire, că o să ne scoată din situaţia în care suntem. Aş vrea să se întâmple lucrul acesta. Noi facem tot ceea ce ţine de noi ca să depăşim momentul dar în mod evident trebuie să existe şi informaţia către public, că într-un mod absolut onest şi transparent”, a mai spus Alexandru Rafila.