Consultări ale CE cu autoritățile portuare pentru optimizarea exporturilor din Ucraina
După recentele bombardamente ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Comisia Europeană a demarat o serie de consultări cu autoritățile portuare din România, pentru optimizarea tranzitului cerealelor exportate de Ucraina prin porturile românești.
Cele mai importante porturi în tranzitul cerealelor exportate de Ucraina sunt porturile de la Dunărea Maritimă, de la Tulcea, Galați și Brăila, care sunt în apropierea graniței cu Ucraina și în care pot acosta nave maritime de mare capacitate, de până la 25.000 – 30.000 tdw (tone dead weight).
Dintre aceste porturi maritime, cele mai importante sunt cele trei porturi din Galați, porturile „Docuri”, „Bazinul Nou” și „Romportmet”, care au în dotare atât cale ferată cu „ecartament european”, de 1.435 milimetri, caracteristic celor din statele europene, cât și cale ferată cu „ecartament larg”, caracteristică Ucrainei, Republicii Moldova și fostelor state sovietice.
În acest context, Alain Baron, reprezentant al Direcției Generale pentru Mobilitate și Transporturi – DG MOVE din cadrul Comisiei Europene s-a consultat cu directorul general al Companiei naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați, Daniela Costea, în legătură cu îmbunătățirea tranzitului de cereale din Ucraina pe „Coridoarele Solidarității”.
Principalul subiect al discuțiilor a fost disponibilitatea infrastructurii portuare, alături de cea feroviară cu ecartament larg și european, corespunzătoare porturilor din Tulcea, Galați și Brăila, aflate în administrarea APDM Galați pentru asigurarea unui lanț logistic complet, care să contribuie la tranzitul cerealelor dinspre Ucraina spre alte destinații.
„Această consultare a fost organizată adițional față de întâlnirile sistematice pe care noi le avem cu autoritățile din Republica Moldova și Ucraina, pentru a identifica cele mai rapide și eficiente lanțuri logistice, din Ucraina prin România, spre alte porturi de destinație.
Discuțiile s-au referit la modul cum pot fi eficientizați timpii de vămuire din România, Republica Moldova și Ucraina, cum pot fi armonizați aceștia, pentru că fiecare stat are propria legislație și propriile cerințe. Încercăm o armonizare care să nu implice modificări legislative, pentru că acestea durează mult”, a declarat directorul general al APDM Galați.
Reamintim că în luna august s-au întâlnit la Prefectura Galați reprezentanți ai Guvernelor României, Statelor Unite, Ucrainei, Republicii Moldova și Comisiei Europene, care au stabilit măsurile necesare pentru dublarea de la 2 la 4 milioane de tone a cantității de cereale ucrainiene tranzitate prin porturile de la Dunăre.