Consumul apei de la robinet crește semnificativ riscul de demență
Un studiu sugerează că milioane de oameni ar putea fi expuși unui risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență din cauza consumului de apă de la robinet cu un conținut scăzut de minerale.
Cercetările indică faptul că locuitorii zonelor din Marea Britanie cu apă „moale”, lipsită de săruri și minerale, ar putea avea un risc crescut de a dezvolta demență sau altă boală degenerativă, potrivit publicației Daily Mail.
Apa moale, caracterizată prin niveluri reduse de minerale precum calciu și magneziu, ar putea contribui la riscurile de demență. Oamenii de știință subliniază că aceste minerale pot avea un efect protector asupra creierului, reducând riscul de degenerare neuronală. În schimb, prezența lor ar putea accelera procesele de coroziune a țevilor de apă, facilitând pătrunderea unor substanțe toxice, precum plumbul, în organism.
Un aspect semnificativ, descoperit în cadrul studiului, este că persoanele care consumă apă cu un conținut scăzut de minerale prezintă modificări structurale ale creierului în aproximativ 20 de zone diferite. Acest lucru poate crește vulnerabilitatea la boli neurodegenerative, cum ar fi scleroza multiplă.
Cercetarea a fost realizată de o echipă de la Imperial College London și din China, utilizând date prelevate de la aproape 400.000 de participanți din Marea Britanie. Rezultatele indică o corelație între expunerea la apă moale și un risc mai mare de demență vasculară, precum și alte afecțiuni neurodegenerative.
Persoanele care consumă apă cu 0–60 mg de carbonat de calciu pe litru (apă moale) prezintă un risc cu 34% mai mare de demență vasculară decât cei care consumă apă dură (120–300 mg/L).
Nivelurile scăzute de calciu sunt asociate cu un risc mai mare cu 63% de demență generală și cu 53% de scleroză multiplă. Deficiența de magneziu a fost legată de un risc mai mare cu 25% de boală Alzheimer.
Dr. Tom Russ, director al Centrului de Cercetare pentru Demență Alzheimer Scotland, avertizează că aceste constatări nu dovedesc în mod direct că tipul de apă contribuie la dezvoltarea demenței. „Există factori de risc mult mai mari, cum ar fi fumatul, colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială. Majoritatea oamenilor nu ar trebui să fie prea îngrijorați de efectele apei de la robinet”, explică el.
Cu toate acestea, studiul evidențiază importanța investigării factorilor de mediu care ar putea influența riscul de demență. Cercetătorii sugerează că modificarea stilului de viață poate avea un impact major, având în vedere că aproximativ 45% din cazurile de demență ar putea fi prevenite prin măsuri precum menținerea unui stil de viață sănătos, activarea mentală regulată, socializarea și menținerea conexiunilor interumane.