Consumul de alcool crește riscul de cancer mamar. Cât este potrivit să bei
Mai multe dovezi științifice au arătat până în prezent că există o legătură între consumul excesiv de alcool și apariția cancerului mamar.
O nouă campanie a Alcohol Research Group (ARG), care aparține Institutului de Sănătate Publică din SUA, își propune să ajute femeile tinere să conștientizeze că alcoolul este un factor de risc pentru cancerul de sân. Astfel, inițiativa se numește #DrinkLessForYourBreasts și este finanțată prin Programul de cercetare a cancerului de sân al Universității din California, scrie Healthline.
De exemplu, un studiu din 2015, publicat în revista de specialitate Women’s Health, arată că alcoolul crește riscul de cancer mamar cu până la 7-16%. Dintr-o altă cercetare publicată în 2019 în revista Preventive Medicine Reports reiese că doar 2.735 de femei dintr-un total de 10.940, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 ani, știau de asocierea între consumul de alcool și apariția bolii.
În timp ce studiile au stabilit că alcoolul crește riscul de cancer mamar, oamenii de știință încă investighează mecanismul din spatele acestei asocieri. Una dintre ipoteze ar fi acelea că alcoolul poate crește cantitatea de estrogen în organism, în special la femeile aflat în post-menopauză. Astfel, riscul de a dezvolta un cancer de sân crește dacă suntem expuse la cantități mai mari sau un timp mai îndelungat la acest hormon.
Pe de ală parte, consumul de alcool face mai dificilă absorbția de folat și de alți nutrienți pentru sănătatea ADN-ului și a organismului în general. În plus, alcoolul poate duce la creșterea aportului caloric și, implicit, a greutății, ceea ce ar putea fi un mod indirect de a contribui la apariția bolii, a mai precizat sursa citată.
O cantitate mică de alcool aduce un risc mult mai scăzut
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul moderat de alcool este definit ca o băutură sau mai puțin de una pe zi pentru femei și două băuturi sau mai puțin de atât, zilnic, pentru bărbați. Cu toate acestea, chiar și cantitățile enumerate pot fi considerate riscante.
„Relația dintre consumul de alcool și riscul de cancer de sân este liniară, ceea ce înseamnă că riscul continuă să crească cu cât bem mai mult. Din fericire, atunci când ne reducem consumul de alcool, ne scade și riscul. Avem control asupra stilului nostru de viață, inclusiv a cantității de alcool pe care o bem. O cantitate, de obicei, convenabilă este de una sau două băuturi pe săptămână”, a explicat cercetătoarea Priscilla Martinez.
Citește și: