Consumul de alimente ultra-procesate accelerează declinul cognitiv
Un studiu publicat la începutul acestei săptămâni, publicat în revistat JAMA Neurology, susține că fast-food și alimentele ultra-procesate ar mări în mod considerabil riscurile de declin cognitiv și deci de demență.
Pentru acest studiu, autorii au monitorizat 10.000 de brazilieni, o perioadă de aproximativ zece ani. În această perioadă, participanții la studiu au efectuat periodic teste cognitive și au precizat cu ce se hrăneau.
Rezultatele sunt categorice: persoanele cu regim care conține peste 20% alimente ultra procesate prezentau declin cognitiv cu 28% instalat mai rapid comparativ cu persoanele care mâncau mai puține alimente din această categorie.
În plus, studiul a evidențiat că funcții ca logica, planificarea sau rezolvarea unor probleme sunt într-un declin mai rapid cu 25% în cazul persoanelor care consumau frecvent alimente ultra-procesate. Totuși, autorii studiului nu au observat nicio modificare notabilă în privința memoriei.
Potrivit autorilor studiului, acest declin major ar putea fi provocate de leziunile cerebro-vascular generatede consumul constat de alimente ultra-procesate. Un astfel de regim ar putea, de asemenea, să accelereze circulația moleculelor pro-inflamtorii, ceea ce ar provoca inflamarea sistemică, afectând creierul.