Consumul de ciuperci dă peste jumătate din intoxicațiile accidentale. Vezi în ce județ se întâmplă
Peste jumătate din cazurile de intoxicaţii accidentale, care nu au fost determinate de produse încadrate în categoria celor chimice, sunt din cauza consumului de ciuperci, reiese dintr-o situaţie întocmită de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Buzău, pentru primele 9 luni ale anului.
Potrivit DSP, pe parcursul anului, au fost înregistrate 43 de cazuri de intoxicaţii, mai multe faţă de anii 2021-2022, excepţie făcând 2023 când numărul cazurilor a fost superior.
„Numărul total al cazurilor de intoxicaţie acută accidentală cu monoxid de carbon, băuturi alcoolice, ciuperci şi alte produse care nu se încadrează în categoria celor chimice, în ultimii patru ani a avut următoarea evoluţie: anul 2021 – 18 cazuri; anul 2022 – 17 cazuri; anul 2023 – 116 cazuri; anul 2024 – 43 de cazuri. Intoxicaţiile cu ciuperci înregistrate în lunile septembrie – octombrie 2024 în judeţul Buzău au fost în număr de 25, mai multe decât în anii precedenţi”, a transmis, pentru AGERPRES, DSP Buzău.
DSP a transmis publicului că pot fi consumate numai ciuperci din sursele autorizate de către specialiştii din cadrul oficiilor fito-sanitare din subordinea Agenţiei Naţionale Fito-Sanitare.
„Se recomandă o colaborare între DSP Buzău, medicii de familie şi oficiile fito-sanitare pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci, prin informarea populaţiei şi, dacă este posibil, asigurarea posibilităţii de analiză la microscop a sporilor ciupercilor cumpărate sau culese pentru a fi consumate de către populaţie, aceasta fiind singura metodă prin care se poate stabili dacă sunt comestibile ciupercile; deci, în beneficiul populaţiei ar fi să aibă acces la un laborator de analiză fito-farmaceutică a ciupercilor. Recomandarea pentru populaţie este de a consuma numai ciuperci provenite din surse autorizate sanitar, comercializate prin magazine autorizate sanitar”, a transmis sursa citată.
Doar în perioada 4-8 octombrie, la UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău s-au prezentat 20 de persoane (19 adulţi şi un copil în vârstă de 7 ani) care au avut simptomatologie specifică intoxicaţiei cu ciuperci. Pacienţii au primit îngrijiri medicale şi ulterior au fost externaţi, cu recomandări medicale.