Consumul de droguri în 2022: 1.700 de urgențe și câteva decese. ”Dar iau cu precauție aceste cifre”, spune ministrul Rafila

Publicat: 23 aug. 2023, 19:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori

În 2022, în țara noastră, au fost înregistrate 1.700 de urgențe medicale din cauza consumului de droguri, majoritatea fiind tineri, a precizat ministrul Sănătății, care crede că totuși ”au fost poate mai mulți”.

Ministrul a ținut să sublinieze că ia aceste cifre ”cu precauție ” și cred că ”au fost poate mai mulți”. „Au fost peste 1.700 de urgenţe anul trecut. Majoritatea au fost tineri. S-au prezentat, (…) cred că au fost poate mai mulţi, dar faptul că această activitate de deţinere şi consum de droguri poate fi incriminată, câteodată poate să creeze anumite reticenţe în a te prezenta la medic. Sunt şi câteva decese înregistrate din cauza consumului de droguri. (…) Nu avem o statistică că ar fi mai multe urgenţe (comparativ cu anii anteriori), dar eu iau cu precauţie aceste cifre. Chiar, aparent, a scăzut cu un mic procent numărul de urgenţe în 2022. Sigur, înainte au fost anii pandemici. E greu să faci o corelaţie. Dar, o politică pe termen lung pentru prevenţia utilizării de, cred că este o politică raţională. Asta nu înseamnă că nu trebuie să le oferi soluţii de tratament, de dezintoxicare, dar prevenţia este clar importantă”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Acesta a subliniat necesitatea introducerii în curricula școlară a educației pentru sănătate pentru  ca, încă din școală, copiii să fie informați asupra riscurilor consumului de droguri, alcool și tutun și pentru a modifica ”un trend care devine îngrijorător” în țara noastră.

Medici, autorități, familie

În legătură cu recenta tragedie în care un tânăr drogat a ucis alți doi tineri, ministrul Rafila a declarat: „Nu este vorba doar de administrarea unui tratament. Este vorba de un proces. În procesul acesta trebuie integrată şi familia persoanei respective, pentru că evitarea drogurilor trebuie să reprezinte un proces în care sunt implicaţi medici, autorităţi de alte tipuri şi, neapărat, familia. De multe ori familia este şi ea o victimă a consumului de droguri, pentru că persoanele care consumă droguri generează drame. Aţi văzut ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile. Au fost, pe de o parte, victimele incidentului produs – nişte tineri de o vârstă similară cu vârsta celui care a produs acest accident. (…) Pe de altă parte, gândiţi-vă poate şi la acest tânăr care, din păcate, de mulţi ani utilizează droguri şi cred că implicarea, supravegherea din partea familiei, neoferirea de resurse cu care să îşi procure aceste substanţe cred că ar trebui luată în considerare” .

Ministrul Rafila spune că rețeau de servicii de dezintoxicare și consiliere psihologică existentă în prezent ”nu este foarte dezvolatată, dar există”.