Consumul de droguri, o problemă tratată cu superficialitate de magistrați
„Urmările produse sunt de o gravitate modică și privesc exclusiv persoana în cauză, consumator ocazional de droguri de risc.”
Fără excepție, această frază se regăsește în toate hotărârile judecătorești din dosarele penale ce au ca obiect confirmare renunțare urmărire penală de pe rolul instanțelor judeătorești.
La fel și în cazurile ce au la bază infracțiunea de deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.
Au trecut mai puțin de două săptămâni de când pe raza localității 2 Mai din județul Constanța, un șofer sub influența drogurilor a ucis două persoane și a rănit alte trei.
La începutul acestui an, șoferul în vârstă de 19 ani, consumator de subtanțe interzise încă de la o vârstă fragedă, scăpase de un dosar penal și o condamnare ce l-ar fi putut împiedica să ucidă cu mașina pe litoral.
Cazul Matei Pascu
Tribunalul București, Secția I Penală – Cameră preliminară, 10 ianuarie 2023, ora 08.30 – Dosar 36409/3/2022. Părțile: DIICOT – Structura Centrală – Secția de Combatere a Traficului de Droguri și Pascu Matei Vlad.
În urmă cu un an, în data de 03.02.2022, cel ce avea să ucidă ulterior cu mașina doi tineri aflați în vacanță, avea să fie depistat deținând asupra sa, în vederea consumului, 68 gr. de cannabis.
Fapta săvârșită de Pascu întrunea elementele constitutive ale infracțiunii de deținere fără drept de droguri de risc pentru consum propriu, ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
În mod normal, într-o țară în care consumul de droguri a făcut și face în continuare numeroase victime, cauza de pe rolul tribunalului ar fi trebuit să se încheie cu o condamnare a infractorului, fie aceasta și cu suspendare.
Dar, nu, nu s-a întâmplat asta, și nu doar în cazul beizadelei familiei Pascu, ci și în alte 36 de dosare judecate în aceeași zi doar la Tribunalul București.
De fapt, reprezentantul Ministerului Public s-a prezentat în instanță pentru a solicita judecătorului confirmarea ordonanței de renunțare la urmărire penală a lui Pascu Matei Vlad.
Pe scurt, procurorul DIICOT a apreciat că pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este mai mică de 7 ani și că suspectul a avut o atitudine sinceră, precum și că exista o disproporție vădită între cheltuielile pe care le-ar fi implicat statul român în desfășurarea unui proces penal, iar gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii sunt de o gravitate modică.
Pentru toate cele precizate mai sus, procurorul a apreciat că nu există un interes public în urmărirea în continuare a suspectului, impunându-se soluția de renunțare la urmărirea penală a lui Pascu.
Judecătorul de cameră preliminară a apreciat că urmările care s-ar fi putut produce din perspectiva afectării sănătății publice au fost reduse, elementul material (deținerea de droguri) nefiind în măsură să releve un mod elaborat de comitere a faptei, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat.
Același judecător a mai arătat că la aprecierea interesului public s-a avut în vedere și persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârșirea infracțiunii și eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii.
37 de cazuri similare în aceeași zi la Tribunalul București
Situația penală din care Pascu Matei Vlad a scăpat pentru a ucide peste câteva luni nu este singulară.
În aceeași zi de marți, 10 ianuarie 2023, doar la Tribunalul București s-au desfășurat 37 de ședințe de judecată ce au avut ca obiect renunțarea la urmărire penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri.
În toate cazurile suspecții au scăpat basma curată.
Inspecția Judiciară, instituție aflată sub umbrela Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat, marți, 22 august 2023 un control la nivel național privind dosarele în care se fac cercetări pentru deținere de substanțe interzise și infracțiuni săvârșite sub influența acestora.