Contabilii din județe resping introducerea sistemului RO e-TVA, pe care îl consideră ,,pură incompetență”

Publicat: 26 iun. 2024, 12:42, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Contabilii din județe resping introducerea sistemului RO e-TVA, pe care îl consideră ,,pură incompetență”

Președintele CECCAR Bihor, Renate Popescu, consideră că sistemul RO e-TVA va produce mai mult haos în economie, în loc să ajute.

În ședința de Guvern de vineri, 21 iunie, Executivul a adoptat proiectul privind introducerea e-TVA, considerând că măsura este menită să simplifice raportările contabile și să aducă mai mulți bani la buget. Dar decizia luată de ministrul Boloș a generat multe reacții negative în rândul experților contabili, care spun că sistemul este ,,pompieristic, unul negândit”.

„Aceasta este încă o pârghie pentru conformarea fiscală în ceea ce privește declararea și plata obligațiilor fiscale. Dar citind cu atenție ordonanța, m-a apucat plânsul, pentru că nu știu unde se va opri ignoranța și totala indiferență, lipsa de analiză în ceea ce privește implementarea acestui sistem și corelarea cu reglementările Codului fiscal. Pentru că, dacă diferența dintre decontul precompletat de către fisc și decontul transmis și asumat de contribuabil este mai mare de 20 la sută (minimum 1.000 lei) fiscul îl notifică pe contribuabil și acesta din urmă va trebui să justifice diferența. Termenul este de 10 zile, iar amenda este între 2.000 și 10.000 lei“, spune Renate Popescu, președintele CECCAR Bihor, într-un interviu pentru presa locală.

Contabilii atrag atenția că în urma implementării acestui sistem vor fi „asfixiați antreprenorii, profesioniștii contabili“, că sunt „privați de dreptul la libertate” sau că „au ajuns să își neglijeze familiile, copiii, propria sănătate, doar pentru a face față cerințelor tot mai absurde”.

La doar câteva minute după ce ministrul Marcel Boloș a postat pe pagina sa de Facebook că sistemul RO e-TVA va fi operațional de la 1 august, sute de persoane au reacționat prin comentarii.

„Poate ați uitat, dar codul fiscal este biblia noastră, a economiștilor/ consultanților fiscali, cei care vă furnizează informațiile și resursele pentru economia națională. V-ați aplecat măcar o fracțiune de secundă asupra impactului acestei ordonanțe, atât în mediul de afaceri cât și în cadrul propriului minister pe care îl conduceți, să vedeți câte situații fără ieșire pot apărea?“,

„Asta e pură răutate sau incompetență? Care este graba pentru a trece toate inepțiile astea pe repede-înainte? Nici nu mă interesează culoarea politică a nimănui, dar oare cer prea mult să fie un OM care să iubească oamenii în funcțiile astea de conducere? De ce nu ați lăsat timp pentru dezbateri? De ce nu vă consultați cu cei de la CECCAR și cu profesioniști atunci când luați astfel de decizii?“.

„Domnule Boloș, cred că aveți un țel de când ați venit la conducerea MF, să lăsați țara asta fără profesioniști contabili, și vă jur că acest e-TVA va fi picătura care va umple paharul. Dacă vreți să verificăm noi deconturile ANAF-ului să știți ca vom tăia factura pentru munca suplimentară, dar clientul va fi ANAF. Și jur că o încarc în e-Factura ! Vă bateți joc de o categorie de oameni care chiar muncesc. Chiar și în timpul pandemiei noi munceam. Să vă fie rușine!“ sunt doar câteva dintre mesajele postate de către internauți.

Publicat în Monitorul Oficial fără o dezbatere reală, sistemul e-TVA reprezintă un decont precompletat de TVA. Acesta conține date și informații privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Decontul precompletat „se transmite pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin intermediul Spațiului privat virtual, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale”, arată Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor consideră că platforma este necesară pentru a limita „un nivel ridicat al deficitului de încasare la TVA în România”.

Un alte expert contabil este de părere că, din cauza sistemelor implementate „fără cap, de către niște oameni care nu au contact cu realitatea“, mulți contabili ajung să își deteste meseria pe care, până nu demult, o făceau cu atâta drag și dăruire.

„Cunosc oameni foarte buni și dedicați care încep să își urască meseria. Oamenii care sunt puși în funcții nu au nici o treabă cu realitatea, habar nu au cât muncim zilnic. De ce nu suntem și noi consultați înainte să fie implementat un nou sistem? L-aș invita pe domnul ministru să muncească o lună în locul unui contabil, să îi lucreze firmele cap-coadă, și să vedem dacă acesta reușește să depună la timp toate declarațiile, sau dacă îi mai rămâne timp liber de petrecut cu familia. Avem declarații peste declarații, saf-t, e-Factura, e-Transport și acum e-TVA. Cât credeți că mai rezistăm? La ce ajută, dacă cei care nu plătesc stau liniștiți? Așa credeți că prindeți marile evaziuni? Cu sisteme peste sisteme? Este doar incompetență si bătaie de joc la adresa noastră!“, spune Claudia, expert contabil din Oradea.