Contestația lui George Simion împotriva anulării alegerilor prezidențiale, respinsă de ÎCCJ

Publicat: 11 dec. 2024, 15:59, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Contestația lui George Simion împotriva anulării alegerilor prezidențiale, respinsă de ÎCCJ
Contestația lui George Simion împotriva anulării alegerilor prezidențiale, respinsă de ÎCCJ

Curtea Supremă a României a respins miercuri contestația formulată de George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), împotriva deciziei Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) marchează un punct final într-o dispută juridică intens mediatizată, cu implicații profunde asupra scenei politice și sistemului judiciar din România.

Decizia ÎCCJ: inadmisibilitatea contestației

Judecătorii ÎCCJ au admis excepția necompetenței generale a instanțelor judecătorești în acest caz, considerând contestația liderului AUR inadmisibilă. În motivarea deciziei, s-a precizat că hotărârile Curții Constituționale, inclusiv cea referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din 2024, nu pot fi contestate în fața instanțelor obișnuite. Verdictul a fost declarat definitiv, iar soluția a fost comunicată oficial părților prin intermediul grefei instanței.

”Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, invocată din oficiu. Respinge contestaţia în anulare formulată de contestatorul Simion George Nicolae împotriva Hotărârii nr. 32 din data de 06 decembrie 2024 pronunţate de Curtea Constituţională, privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României din anul 2024, ca inadmisibilă. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

George Simion s-a prezentat personal la ÎCCJ, însoțit de avocatul partidului, și a criticat dur atât decizia Curții Constituționale, cât și respingerea contestației sale. Liderul AUR a susținut că ședința Curții Constituționale din 6 decembrie, în urma căreia alegerile prezidențiale au fost anulate, reprezintă un precedent periculos pentru democrația românească.

În opinia sa, decizia încalcă principiile fundamentale ale Constituției, inclusiv suveranitatea poporului, și subminează încrederea publicului în procesele electorale și în statul de drept.

În declarațiile sale de după pronunțarea deciziei ÎCCJ, Simion a afirmat că la ședința Curții Constituționale „nu a fost prezent niciun judecător adevărat” și a insistat că doar instanțele independente pot evalua corect situația. Totodată, liderul AUR a acuzat partidele PSD, PNL, USR și UDMR de complicitate la perpetuarea unei puteri politice „de neînlocuit prin alegeri”.

Europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, a adus acuzații grave Curții Constituționale, susținând că anularea alegerilor prezidențiale a fost realizată în mod abuziv și neconstituțional. Potrivit acestuia, Curtea a luat decizia pe baza unor „note informative” provenite de la servicii secrete, care nu reprezintă probe legale.

”Suntem aici pentru că onorata Curte Constituțională a înfrânt dreptul. Vrem ca dreptul astăzi aici să prevaleze. Suntem aici pentru că onorata Curte Constituțională a încălcat statul de drept. Suntem aici pentru ca justiție independentă a României să restabilească statul de drept.

Suntem aici nu pentru un candidat anume, ca să fie lucrurile cât se poate de clare, ci pentru principii și pentru valori. Suntem aici pentru a încerca să păstrăm din bruma de stat de drept pe care mi l-a mai lăsat sfertoregele Klaus Iohannis, care s-a înscăunat prin această hotărâre președinte sine die al României”, a transmis Gheorghe Piperea.

Piperea a caracterizat această practică drept o „inovație unică în istorie”, subliniind că reintroducerea serviciilor secrete în sistemul judiciar subminează statul de drept.

În discursul său, europarlamentarul a insistat că demersul AUR nu este pentru un candidat anume, ci pentru apărarea valorilor democratice. Piperea a acuzat Curtea Constituțională că a acționat ca un „arbitru politic” și a înfrânt principiile fundamentale ale dreptului și justiției independente din România.