Contraceptive care măresc riscul de atac de cord și AVC

Publicat: 15 feb. 2025, 12:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Contraceptive  care măresc riscul de atac de cord și AVC

Sunt contraceptive asociate cu un risc ușor ridicat de atac de cord și accident vascular cerebral (AVC), susține un studiu realizat la Universitatea din Copenhaga.

Este motivul pentru care autorii studiului consideră că medicii trebuie să fie foarte atenți la riscuri atunci când prescriu anmite contraceptive hormonale, transmite DPA/PA Media.

În cadrul acestui studiu de mari dimensiuni, cercetătorii au analizat date aparținând unui număr de două milioane de femei cu vârste între 15 și 49 de ani din Danemarca. În cei aproximativ 11 ani de monitorizare, autorii studiului au raportat 4.370 de accidente vasculare cerebrale și 2.072 de atacuri de cord în cazul femeilor participante la această cercetare. Ulterior, au fost analizate fișele medicale ale acestor femei pentru a afla dacă li s-a prescris contracepție hormoanlă, contraceptive orale combinate, pilule cu progesterone, dispozitive intrauterine hormonale, implanturi contraceptive, injecții, plasturi, inele vaginale.

După aceste analize, cercetătorii danezi au constat că femeile incluse în studiu care au folosit pilule combinate estrogen-progesteron,  contraceptivul hormonal folosit cel mai des , prezentau un risc de două ori mai mare de accident vascular cerebral sa atac de cord.

Femeile care foloseau contraceptive doar cu progesteron – pilule și implanturi – prezentau un risc ușor crescut, dar mai mic comparativ cu cel observat la femeile care foloseau pilule combinate.

În schimb, în cazul contraceptivelor combinate non-orale  – inelul vaginal, plasture – riscurile erau mai mari. Astfel,

  • inel vaginal – risc de 2,4 ori mai mare de accident vascular cerebral și de 3,8 ori mai mare de atac de cord;
  • plasture – risc de 3,4 ori mai mare de accident vascular cerebral.

În finalul prezentării studiului în revista BMJ la capitolul ”Concluzie și implicații” se precizează: ”Deși am observat o creștere semnificativă statistic a riscului de accident vascular cerebral ischemic și, în unele cazuri, de infarct miocardic cu utilizarea contemporană a contraceptivelor hormonale, cu excepția dispozitivului intrauterin cu eliberare de levonorgestrel, riscurile absolute au rămas scăzute. Cu toate acestea, având în vedere utilizarea pe scară largă a acestor produse și severitatea evenimentelor trombotice arteriale, constatările au implicații importante pentru sănătatea publică. Furnizorii de asistență medicală ar trebui să ia în considerare aceste riscuri atunci când evaluează profilul beneficiu-risc al contraceptivelor hormonale”.