Contract-record semnat de CNAIR! Asocierea Makyol – Ozaltin a preluat lotul de autostradă cu cel mai lung tunel din România (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/semnare-contract-Meses1.jpg)
Este oficial! A fost semnat cel mai scump contract de infrastructură rutieră atribuit până acum în România. Este vorba de tronsonul cuprins între Poarta Sălajului și Nușfalău, cu o lungime totală de 41 km, unde va fi construit și Tunelului Meseș (2,89 km). Contractul cu o valoare de 6,62 miliarde lei (fără TVA) este unul record în istoria CNAIR. Asocierea Makyol – Ozaltin a preluat ultimul lot al unei autostrăzi foarte importante pentru economia României, Autostrada Transilvania (A3). „Este un pas decisiv pentru finalizarea construcției Autostrăzii Transilvania, după mai mult de 20 de ani!“, a punctat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Contract-record semnat de CNAIR! Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu au fost prezenţi, joi, la Zalău, la semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă Poarta Sălajului – Nuşfalău (41 km). Contractul a fost încheiat între CNAIR şi Asocierea Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS – Ozaltin Insaat Ticaret VE Sanayi AS (Turcia). În cadrul contractului este prevăzută și construirea celui mai lung tunel rutier din Romania (Tunelul Meseș) care va avea o lungime de 2,89 km pe sens (vor fi două galerii unidirecționale săpate prin masivul Meseș).
Proiectul, cu cea mai mare valoare de până acum (6,62 miliarde de lei, fără TVA), finanțat prin Programul Transport 2021-2027, include construcția a 65 de viaducte, poduri şi pasaje, cu o lungime totală de 13 km.
Întregul tronson de autostradă Poarta Sălajului – Nușfalău este compus din două secţiuni:
- Poarta Sălajului – Zalău (15,14km), care include tunelul Meseș;
- Zalău – Nuşfalu (25,86 km).
„Contract-record semnat astăzi la Zalău pentru finalizarea construcţiei Autostrăzii Transilvania“, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. Potrivit acestuia, tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău, în lungime de 41 km, va fi construit de o Asociere de antreprenori turci Makyol – Ozaltin în termen de 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție). Ozaltin este constructorul care alături de antreprenorul craiovean Strade Bauunternehmung a finalizat tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești.
Contract-record semnat de CNAIR. Sorin Grindeanu: „Pas decisiv pentru finalizarea construcției Autostrăzii Transilvania, după mai mult de 20 de ani!“
„Pas decisiv pentru finalizarea construcției Autostrăzii Transilvania, după mai mult de 20 de ani!“, a anunțat, pe Facebook, ministrul Sorin Grindeanu. El a și transmis live, pe pagina sa, conferința de la semnarea contractului.
„CNAIR a semnat astăzi contractul pentru construcția ultimului tronson al acestei autostrăzi foarte importante pentru economia României. Cu o valoare de 6,62 miliarde lei (fără TVA), acesta este cel mai scump contract de infrastructură rutieră semnat până acum în România și va fi derulat de o asociere de constructori turci. Pe tronsonul de autostradă, cuprins între Poarta Sălajului și Nușfalău, cu o lungime totală de 41 km va fi construit și Tunelului Meseș (2,89 km), cel mai lung tunel rutier construit până acum în România. Construcția tronsonului de autostradă Poarta Sălajului – Nușfalău va asigura o legătură rutieră modernă între vestul, centrul și nordul României“, a anunțat Grindeanu, pe Facebook.
Marcel Ciolacu: „Nicio zonă a României nu va fi lăsată în urmă“
După semnarea contractului record, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că acesta este ultimul tronson din Autostrada Transilvaniei care nu era contractat.
„Este ultimul tronson care nu era contractat din Autostrada Transilvaniei. O perioadă de timp, cu adevărat, a fost o aplicare mult mai mare pe zonele în care România nu avea niciun fel de autostradă, dar cu prezenţa noastră astăzi aici am vrut să arătăm foarte clar că nici o zonă a României nu va fi lăsată în urmă. Dimpotrivă, toată politica a fost de a crea un echilibru. Dacă s-ar fi dezvoltat România într-o astfel de logică, sunt ferm convins că în acest moment nu ar fi părăsit atât de mulţi români România să-şi caute un loc de muncă mai bine plătit în altă parte. Este un record, este o zi istorică, aş putea spune, pentru că avem cea mai mare valoare contractată pe zona de infrastructură rutieră, peste şase miliarde de lei, mai exact 6,62 miliarde de lei fără TVA şi în localitatea Meseş va fi cel mai lung tunel din România, de aproximativ 2,89 kilometri“, a spus Marcel Ciolacu.
„În acest moment că de la Nădăşelu până la Nuşfalău s-a intrat în ultima fază, cea de execuţie“
La rândul său, Sorin Grindeanu a venit cu o completare, precizând că pe tronsonul de la Suplacu de Barcău la Biharia s-a intrat în faza de execuţie.
„Vorbim de cel mai mare contract din istorie, semnat de noi la Ministerul Transporturilor, 6,62 de miliarde de lei, 41 de kilometri, incluzând acest tunel de aproape trei kilometru, tunelul Meseş. Putem spune în acest moment că de la Nădăşelu până la Nuşfalău s-a intrat în ultima fază, cea de execuţie. De asemenea, pot să spun că şi de la Suplacu de Barcău până la Biharia iarăşi am intrat în faza de execuţie. Aceste tronsoane cu diferiţi constructori, mai ales în prima parte, de la Nădăşelu până la Poarta Sălajului, cele două loturi ale UMB-ului ar trebui să fie finalizate anul acesta. Şi sunt monitorizaţi foarte atent, sunt convins, aşa cum ne-a învăţat UMB, că se va ţine de termene“, a mai transmis ministrul Transporturilor.
Contract-record semnat de CNAIR. Grindeanu a lăudat asocierea Makyol – Ozaltin
Sorin Grindeanu s-a referit şi la asocierea turcă de firme care a câştigat acest contract, Makyol – Ozaltin.
„Avem experienţe pozitive cu ambele companii. Una dintre ele (Ozaltin – n.r.) a intrat pe lotul întâi de la drumul expres Craiova – Piteşti. Erau nişte domni care nu îşi făceau treaba, am reziliat şi a câştigat una din cele două companii, au terminat înainte de termen şi au făcut treaba foarte bine. Cealaltă companie (Makyol – n.r.) e partea de asociere de la metroul din Bucureşti şi, de asemenea, a câştigat toate cele patru loturi de la Sibiu la Făgăraş, care sunt în execuţie în acest moment, şi mai au un lot foarte important pe care îl vor termina anul acesta, ultimul lot lipsă între Ploieşti şi Buzău, unde înaintează foarte bine şi vor fi finalizaţi şi acei 17-18 kilometri şi anul acesta“, a explicat Sorin Grindeanu.
Citește și: Merg bine și forajele! 7.200 m forați pentru studiul geotehnic al unei autostrăzi mult așteptate