18:11 • ACTUALITATE
Controale ANPC în spitale: nereguli grave și acces restricționat pentru inspectori
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/cristian-popescu-piedone-anpc-e1740335396296.webp)
În cadrul acțiunii naționale de control, demarată sub coordonarea Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Victor Popescu Piedone, au fost efectuate controale la nivel național, inclusiv în toate județele și sectoarele Municipiului București, cu scopul de a verifica respectarea normelor legale în unitățile de alimentație publică și cele din incinta unităților sanitare.
În cadrul acestei acțiuni au fost verificate până la acest moment:
•75 unități de alimentație publică din incinta unităților sanitare, dintre care 55 au înregistrat abateri;
•111 chioscuri/magazine din incinta sau apropierea unităților sanitare, dintre care 109 prezentau abateri.
În urma acestor verificări, au fost aplicate măsuri severe:
•17 kg de produse au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficiențelor, în valoare totală de 520 lei;
•1345 kg de produse au fost retrase definitiv, în valoare totală de 25.475 lei.
De asemenea, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
•55 amenzi contravenționale, în valoare totală de 485.000 lei;
•27 avertismente;
•Măsuri de remediere a deficiențelor au fost dispuse în cazul unui număr semnificativ de unități, atât din incinta unităților sanitare, cât și a chioscurilor din apropierea acestora.
Principalele abateri constatate:
•Nerespectarea condițiilor prescrise pentru legume și fructe, cu modificări organoleptice;
•Nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea ustensilelor neconforme și neigienizate corespunzător, precum tăvi ciobite și tigăi deteriorate;
•Lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate;
•Lipsa autorizațiilor UAT, documentației DDL depășite, precum și a prețurilor afișate;
•Nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice;
•Lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele alergenice, valorile nutriționale și alte informații esențiale;
•Produse depozitate pe paviment și fără etichete corespunzătoare.
În cadrul acțiunii de control au existat și situații în care accesul la unități nu a fost permis:
•La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, managerul unității a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății;
•La Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, nu a fost permis accesul, fiind invocată lipsa unui ordin ANPC în realitate ordinul fiind emis de către Președintele instituției și îl puteți vizualiza mai jos;
•La Spitalul Județean Dâmbovița, blocul alimentar nu a putut fi verificat deoarece managerul a solicitat prezența unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), însă nu am primit un răspuns la solicitarea de colaborare trimisă către DSP Dâmbovița.