Controalele au confirmat dezastrul generalizat din azilele de bătrâni din Galați
Controalele efectuate în azilele de bătrâni din Galați la cererea premierului confirmă că una dintre problemele grave ale societății românești e lipsa de omenie cu care sunt tratați bătrânii care nu mai pot trăi independent sau pe care rudele nu îi pot îngriji și ajung la azil.
La finalul campaniei de control efectuate la cele 53 de centre rezidențiale din județ, 37 de stat și 16 private, în care sunt asistate 1.172 de persoane, Prefectura Galați a centralizat rezultatele, iar concluzia care se conturează din acest document este că, deși nu s-a ajuns la dosare penale și nu a fost necesară închiderea vreunui centru, cum s-a întâmplat la Voluntari sau în Sectorul 5 din București, în județul Galați există un dezastru generalizat, deoarece aproape toate azilele de bătrâni și centrele pentru copii, indiferent dacă sunt de stat sau private, sunt administrate dezastruos.
Au fost aplicate 172 de amenzi în valoare de 74.000 de lei și au fost date 155 de avertismente, pentru o sumedenie de nereguli, de la asigurarea apei și hranei pentru persoanele internate, instalații electrice improvizate și lipsa autorizației de securitate la incendiu la depozitarea anapoda a deșeurilor medicale.
Nereguli mari la azilele private
Au fost descoperite nereguli la mai multe azile sancționate sistematic de „Protecția Consumatorului” și DSP, printre acestea aflându-se centrele Primăriei Galați și Consiliului Județean Galați, dar și mai multe centre private.
Unul dintre acestea este Căminul privat „Sf Ilie”, care perioada pandemiei a fost primul mare focar de Covid – 19 dintr-un azil de bătrâni din țară, condițiile de igienă precare provocând moartea a zeci de bătrâni. Ministrul Sănătății de la vremea aceea, Nelu Tătaru, s-a deplasat în mod special la Galați pentru a pune lucrurile în ordine.
Acum, Căminul „Sf Ilie” este singurul centru rezidențial amendat de două instituții, de DSP Galați și de „Protecția Consumatorului”, cu amenzi în valoare totală de 13.000 de lei. Administratorul centrului a primit o amendă de 8.000 de lei de la DSP pentru neefectuarea dezinsecției și a primit și o amendă de 5.000 de lei de la „Protecția Consumatorului” pentru următoarele nereguli: „lipsă protecție saltele, grătar calorifer desprins, pervaz geam cale de acces deteriorat, hol cu plafon fals cu pete și plăci desprinse, listă meniu fără cantități”.
Un alt azil de bătrâni cu capital privat, Căminul pentru persoane vârstnice „Cinque Stelle Residence”, din comuna Tulucești, a fost amendat cu 2.500 de lei pentru că nu a fost obținută autorizația de securitate la incendiu, dar și pentru alte nereguli constate de ISU Galați, printre care acelea că „nu se asigură dotarea construcției cu instalație de detecție și semnalizare a incendiilor, iar instalația electrică se exploatează necorespunzător, cu becuri fără abajur și improvizații”.
La căminele de stat, cam aceeași lehamite administrativă
Cam la fel stau lucrurile și la azilele de bătrâni care funcționează sub autoritatea Primăriei Galați și Consiliului Județean Galați. Spre exemplu, Unitatea Medico – Socială Gănești, aflată în administrarea Consiliului Județean Galați, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru „lipsa autorizației sanitare de funcționare pentru sistemul propriu de alimentare cu apă potabilă”.
Două azile de bătrâni aflate în administrarea Primăriei Galați, Căminul pentru persoane vârstnice „Ștefan cel Mare” și Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Spiridon”, au primit de la DSP Galați amenzi de câte 2.400 de lei pentru depozitarea anapoda a deșeurilor medicale.
Practic, la toate aceste azile de bătrâni, de la un control la altul se schimbă lista neregulilor constatate de DSP, Protecția Consumatorului, ISU sau DSV, dar nu se întâmpă niciodată să fie respectate toate condițiile impuse prin autorizația de funcționare.
Lista neregulilor constate sistematic la azilele de bătrâni: mâncare stricată, cearșafuri rupte și murdare, lipsa dușurilor
Rezultatele controalelor efectuate acum, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, sunt mai blânde decât cele de la controalele efectuate în ultimele luni. Este posibil ca echipele de control să fi ținut cont de sugestia premierului că nu trebuie să facă uz de exces de zel, să nu închidă un centru pentru descoperirea a patru lămâi mucegăite, cum s-a întâmplat la Timișoara.
În toamna anului 2022 și primăvara lui 2023, comisarii de la „Protecția Consumatorului” au efectuat mai multe controale tematice în centrele rezidențiale din județul Galați. La controalele din luna martie au fost amendate două centre ale Primăriei Galați, Căminul „Ștefan cel Mare”, amendat cu 8.000 de lei și Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale, amendat cu 5.000 de lei, dar cu o amendă de 3.000 de lei s-a ales și căminul privat „Paradisul Bunicilor”.
În martie 2023, comisarii de la „Protecția Consumatorului” au întocmit o listă a principalelor nereguli constatate la cele trei centre sociale:
„Neregulile constatate în timpul controalelor au fost: utilizarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită sau cu starea schimbată, folosirea unor spatii frigorifice neigienizate cu acumulări de gheaţă, utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale (instrumente de lemn şi plastic ce nu pot fi igienizate cu uşurinţă), utilizarea unor prosoape și a unor cearșafuri cu un grad avansat de uzură, folosirea unor saltele murdare sau deformate, nerespectarea numărului de grupuri sanitare şi duşuri aferente beneficiarilor cazaţi”.
La azilele Primăriei Galați, cazarea unui bătrân costă până la 7.000 lei lunar
Aceste nereguli sunt constate în centre rezidențiale în care sunt alocate sume imense pentru ca toate lucrurile să fie în regulă. Ne vom referi la costurile cazării în unul dintre azilele Primăriei Galați.
Conform Hotărârii Consiliului Municipal Galați, nr. 38/31.01.2023, costul mediu de întreţinere pentru anul 2023 la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon” Galaţi este 7.041 de lei/lună pentru beneficiarii încadraţi în gradul I de dependenţă, de 4.821 lei/lună pentru beneficiarii încadraţi în gradul II de dependenţă și de 3.633 lei/lună pentru beneficiarii încadraţi în gradul III de dependenţă.