Controalele Consiliului Concurenței sunt de tip Gestapo. Mâinile sus! Luați mâinile de pe calculatoare!
Alin Burcea, prim-vicepreşedintele ANAT, a dezvăluit cum efectuează inspectorii Consiliului Concurenței Controalele în rândul agențiilor de turism. “Controlul se realizează cam ca în 1942, tip Gestapo. Vine o echipă. Mâinile sus! Luaţi mâinile de pe calculatoare”, își începe Burcea relatarea.
„Din câte îmi aduc aminte, deci noi suntem 24, 24 de agenţii au primit amendă. Controlul se realizează cam ca în 1942, tip Gestapo. Vine o echipă. Mâinile sus! Luaţi mâinile de pe calculatoare…O echipă de la Consiliul Concurenţei, de inspectori precum doamna. Nu glumesc. Deci mâinile sus, fizic. Nu că mâinele sus. Luaţi mâinile de pe calculatoare. Calculatoarele la control. Au dreptul să intre şi să verifice corespondenţa de pe adresa firmei. Eu i-am pus şi corespondenţa privată la dispoziţie. S-a terminat procesul la noi. Deci pot să vorbesc despre ce s-a întâmplat. Se poate verifica şi dumnealor au verificat după nişte cuvinte cheie. Cuvinte cheie, care au fost. Şi ca să spun sincer, la Paralela 45 au reţinut din 2000, deci a fost verificată corespondenţa mea, preşedinte şi director general, au rămas din 2000 de emailuri verificate 9 emailuri. Aceste emailuri sigur, se discutau acolo diverse lucruri. Am înţeles după asta că orice era legat de preţ, comisioane, tarife, era interzis să discutăm între noi”, a declarat Alin Burcea.
Ce comision primește o agenție de turism
Reprezenantul agențiilor de turism a menţionat că acţiunea Consiliului Concurenței a început de la o întâlnire a 130 de agenţii turism care a avut loc la Predeal în 2016. Alin Burcea a spus că acolo s-au discutat diverse teme. O problemă majoră la agenţiile mici, 97% dintre ele, este atunci când vine un turist şi cere un discount. Agenţiile mici primesc comision de la agenţiile mari, la 1000 de euro primesc 100 de euro şi agenţia mică cedează din 100, rămâne cu 20 de euro şi riscă să intre în faliment.
ANAT cere schimbarea legii Concurenței
„Cum suntem cu toţii români vorbim vrute şi nevrute, dar ca să vă daţi seama că nu a fost o discuţie ascunsă, ea a fost filmată de Prima TV şi pusă pe Youtube. Deci a fost o discuţie absolut deschisă şi într-adevăr s-au vorbit nişte lucruri care din punct vedere al Consiliului Concurenţei erau neconforme”, a declarat Alin Burcea.
El a afirmat că a organizat un seminar la care a fost invitat şi preşedintele Consiliului Concurenţei şi acolo au aflat că „nu trebuie să vorbeşti nimic despre nimic cu nimeni”.
„Rugămintea mea faţă de Parlamentul României este să schimbaţi legea. Să o faceţi corect ca noi să răspundem în faţa legii. Nicio problemă. Dar în primul rând să fim informaţi, să înţelegem ce trebuie să facem. Şi o altă rugăminte este să plătim amendă unei firme dacă are patru domenii de activitate pe domeniul respectiv”, a spus Alin Burcea.
De asemenea, el a declarat că nimeni nu dă instituţia în judecată pentru că inspectorii spun tuturor: „vedeţi că nu câştigaţi niciun proces”.
În aceste condiţii, Alin Burcea consideră că legislaţia ar trebui modificată iar suma ar trebui plătită după un proces şi la sfârşitul lui, nu la început. Totodată, orice acuză pe care Consiliul Concurenţei o face trebuie să ţină seama de impactul avut pe piaţă.