Controverse în jurul tranzacției dintre E-ON Energie și MVM din Ungaria: Ministrul Energiei ridică semne de întrebare

Publicat: 26 ian. 2025, 18:01, de Andrei Ceausescu, în Energie , ? cititori
Controverse în jurul tranzacției dintre E-ON Energie și MVM din Ungaria: Ministrul Energiei ridică semne de întrebare

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a exprimat o serie de rezerve privind intenția companiei maghiare MVM de a achiziționa E-ON Energie, subliniind potențiale riscuri legate de securitatea națională și protecția datelor consumatorilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Digi24.

Burduja a precizat că tranzacția nu este finalizată, fiind necesară aprobarea Guvernului României prin intermediul Comisiei de Examinare a Investițiilor Străine Directe (CEISD). „Compania maghiară MVM a bătut palma la nivel preliminar, dar tranzacția nu poate fi finalizată fără aprobarea statului român. Vorbim de E-ON Energie, care gestionează activitatea de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale, fără a include infrastructura critică”, a explicat ministrul.

Legături cu Federația Rusă și prețuri suspecte

Unul dintre punctele sensibile evidențiate de Burduja este legătura dintre MVM și Federația Rusă. „Compania maghiară cumpără gaze de la Gazprom și are relații pe zona nucleară cu Federația Rusă. Aceste conexiuni sunt evidente din date deschise”, a subliniat oficialul.

De asemenea, Burduja a pus la îndoială valoarea tranzacției, estimată la peste 200 de milioane de euro. „Pentru comparație, o companie similară, dar de dimensiuni mai mici, s-a vândut anul trecut pentru 15 milioane de euro. Diferența este colosală și ridică întrebări legitime privind această evaluare”, a spus ministrul.

Garanții insuficiente privind protecția datelor

Un alt aspect criticat de Burduja este lipsa garanțiilor oferite de MVM în ceea ce privește protecția datelor clienților E-ON Energie, care include peste trei milioane de consumatori. „Nu există asigurări că datele clienților nu vor fi exploatate, iar profilul de consum al gospodăriilor ar putea fi utilizat în moduri neadecvate. Acesta este un risc major pentru securitatea națională și pentru protecția consumatorilor”, a avertizat ministrul.

Riscuri de revânzare către entități din afara Uniunii Europene

Un alt motiv de îngrijorare este clauza contractuală prin care MVM și-ar rezerva dreptul de a revinde acțiunile achiziționate către terți, inclusiv către entități din afara Uniunii Europene. „Această posibilitate este inacceptabilă, mai ales într-un domeniu strategic precum energia. Precedente există, inclusiv în alte state europene, unde tranzacții similare au fost blocate pentru a proteja interesele naționale”, a precizat Burduja.

Rolul Comisiei de Examinare a Investițiilor Străine Directe

Ministrul Energiei a menționat că toate aceste rezerve vor fi analizate în cadrul CEISD, un mecanism folosit pe scară largă în state precum Ungaria, Austria sau Spania. „În trecut, această comisie a refuzat tranzacții care implicau riscuri similare. De exemplu, în Spania, o companie din același grup ca MVM nu a primit aprobarea pentru achiziția unei firme feroviare”, a declarat Burduja.