Controverse la conducerea INML. Interimat prelungit de Alexandru Rafila pentru un candidat respins

Publicat: 23 apr. 2025, 19:59, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Controverse la conducerea INML. Interimat prelungit de Alexandru Rafila pentru un candidat respins

Ministerul Sănătății se află din nou în centrul unei polemici publice, după ce a decis să prelungească mandatul interimar al medicului legist Cristian Adrian Stan la conducerea INML „Mina Minovici” din București, în pofida faptului că acesta a fost eliminat din concursul oficial pentru ocuparea postului. Deși concursul fusese câștigat, oficial, de un alt medic – Sorin Hostiuc – prelungirea interimatului ridică semne de întrebare cu privire la transparența și corectitudinea procesului decizional din Ministerul Sănătății.

Un interimar respins, dar tot în funcție la INML

Potrivit informațiilor apărute în presă, cu doar o zi înainte ca Ministerul Sănătății să publice oficial rezultatul concursului pentru postul de director general al INML, ministrul Alexandru Rafila a semnat un ordin de prelungire a mandatului de interimar pentru Cristian Adrian Stan, pentru încă o lună.

Decizia a fost luată în ciuda faptului că Stan fusese deja eliminat din competiția pentru acest post, obținând un scor modest de 42,66 puncte la proba scrisă – cu mult sub pragul minim de 70 necesar pentru a trece mai departe.

Ministerul a motivat decizia prin faptul că funcția urmează să fie ocupată „cu caracter temporar, până la data de 18 mai sau până la ocuparea prin concurs a funcției”. Totuși, în momentul semnării ordinului, concursul era deja încheiat, iar câștigătorul, Sorin Hostiuc, era singurul rămas în competiție, întrucât Stan fusese descalificat după prima probă.

Concurs INML cu un singur finalist

În cadrul concursului pentru funcția de director general, singurul candidat valid până la final a fost medicul legist Sorin Hostiuc. Deși și Cristian Stan s-a înscris, candidatura lui a fost contestată, în principal din cauza lipsei de experiență cerute prin regulamentul concursului: o experiență de minimum 5 ani într-o funcție de conducere și cel puțin 10 ani de activitate neîntreruptă în specialitate. În cele din urmă, el a fost eliminat oficial în urma notei insuficiente la proba scrisă.

În mod ciudat, Ministerul Sănătății a anunțat public că rezultatul concursului urma să fie comunicat după finalizarea ultimei probe, însă în realitate acesta era deja afișat atât la sediul ministerului, cât și online.