Controverse pe un Banksy original, ars şi distrus „în direct” (VIDEO)
Un Banksy original, care a fost ars şi distrus într-un clip transmis online, a fost vândut sub formă de artă digitală prin tehnologia NFT (bun criptografic) pentru suma de 380.000 de dolari.
Print-ul „Morons” reprezintă o critică la adresa pieţei de artă, după cum a declarat un specialist al Christie’s, potrivit BBC.
Clipul partajat pe contul BurntBanksy arată un bărbat mascat care aprinde lucrarea cu o brichetă. NFT oferă un registru online de proprietate, însă arta nu este prezentă fizic şi poate fi reprodusă.
Acest tip de artă este tot mai popular și mulți artiști au strâns sume consitente prin licitarea de lucrări digitale. Totodată însă acest tip de artă este controversat. „Aceste lucruri sunt făcute pentru bani mulţi”, a spus Ossian Ward, autor al cărţii „Ways of Looking: How to Experience Contemporary Art”.
„Poţi spune că orice este o lucrare de artă… dar dacă arzi un Banksy şi apoi vrei bani pe el, asta se clasează foarte jos pe scara artei pentru mine”.
Scopul? Inpirația…
Print-ul original din 2006 făcut de Banksy, intitulat „Morons (White)”, descrie un licitator al casei Christie’s care arată tablouri înrămate într-o cameră aglomerată. Alături de el se află o imagine înrămată cu textul: „Nu pot să cred că voi, idioţilor, chiar cumpăraţi asta”.
Această lucrare a fost achiziţionată inițial pentru 95.000 de dolari de către Injective Protocol, firma din spatele performance-ului online, care a spus că scopul a fost să inspire entuziaştii de tehnologie şi artiştii.
O copie a lucrării a fost distrusă după ce a fost vândută la o licitaţie în 2018, în faţa celor aflaţi în sală.
Cunoscut și ca activist politic, Banksy este considerat unul dintre cei mai populari artiști de graffiti de astăzi, cu „comentariile” sale unice de artă de stradă și tehnica lui de șablon.