Controversele lui Hunter Biden: contactul cu ambasadorul SUA în Italia și acuzațiile penale
Hunter Biden a contactat ambasadorul SUA în Italia în 2016, pe când tatăl său, Joe Biden, ocupa funcția de vicepreședinte, în legătură cu proiectele geotermale ale companiei ucrainene Burisma, unde Hunter era membru în consiliul de administrație.
Conform The New York Times și Reuters, Hunter Biden a trimis cel puțin o scrisoare ambasadorului în numele Burisma, cerând să fie introdus președintelui regiunii Toscana din Italia pentru a discuta despre anumite proiecte. Avocatul său, Abbe Lowell, a explicat că nu s-a materializat nicio întâlnire sau proiect în urma acestor demersuri, ci s-a solicitat doar o prezentare în Italia. Nu s-a făcut nicio solicitare în SUA, iar scrisorile trimise către Ambasada SUA aveau doar rolul de a facilita această întâlnire în Italia.
Deși proiectul nu s-a concretizat, nu s-au făcut demersuri în numele Burisma din partea Ambasadei SUA în Italia. Hunter Biden nu a fost acuzat de încălcarea legilor privind lobby-ul străin, iar acuzațiile de nereguli financiare aduse președintelui Biden, lui Hunter Biden și altor membri ai familiei lor au fost negate de Casa Albă.
Casa Albă a precizat că președintele Biden nu a avut afaceri cu Hunter și nu știa despre contactul fiului său cu Departamentul de Stat în legătură cu Burisma. Burisma nu a comentat informațiile din New York Times, iar ambasadorul John Phillips a declarat că nu-și amintește în mod special scrisoarea de la Hunter Biden.
Hunter Biden a pledat nevinovat la acuzațiile fiscale penale și va fi judecat pe 5 septembrie. El a fost acuzat recent că a acceptat plăți de la un om de afaceri român care a încercat să influențeze agențiile guvernamentale americane într-o anchetă penală din România. Sentința lui Hunter Biden este programată pe 13 noiembrie în alt caz, după ce a fost condamnat pentru minciuni legate de consumul său de droguri pentru a obține o armă.