Copii dependenți de țigară, cu plămânii distruși
Țigări clasice, țigări electronice, dispozitive de vaping. Toate sunt extrem de frecvente printre minori. Toate sunt extrem de periculoase, creează depedență aidoma drogurilor, iar medicii vorbesc chiar despre o nouă boală foarte gravă.
Minori fumători
Psihologul Mihai Copăceau, autorul unui studiu, avertizează că 56% dintre copiii din mediul rural care fumează, aprind prima țigară la vârsta de 12 ani.
”În România, 56% dintre copiii din mediul rural care fumează își aprind prima țigară la vârsta de 12 ani! Adolescenţii români fumează mai mult decât media europeană, 28% mi-au spus că se simt deja dependenţi. Aşa ne vom trezi peste 15-20 de ani cu o societate mult mai bolnavă. Aproape 20% dintre tineri mi-au spus că fumează 10 ţigări zilnic”, subliniază psihologul Copăceanu.
Expectorație cu sânge, tuse…
Medicul pneumolog Magda Ciobanu, specialist tabacolog în cadrul Institutului ”Marius Nasta” , avertizează că adolescenții din ultimii ani de liceu, care fumează zilnic și-au dobândit acest viciu în copilărie, sunt expuși unui risc de 2,5 ori mai mare de a prezenta expectorație cu sânge, dificultăți de respirație și tuse persistentă, deoarece plămânii minorilor sunt extrem de sensibili la fumul de țigară în care sunt peste 7.000 de substanțe toxice.
Magda Ciobanu explică și fenomenul dependenței de țigară. La fumătorii începători, în creier crește nivelul receptorilor de dopamină, determinând o stare de plăcere. Dar acest efect este temporar. În aceste condiții, creierul jinduiește tot mai mult la starea de plăcere și așa se instalează dependența.
Studiile arată că la adolescenții care fumează pot fi descoperite semne precoce ale unor boli de inimă și ale accidentului vascular cerebral, precizează Magda Ciobanu. De asemenea, la acești fumători, tensiunea arterială tinde să fie ridicată, ceea ce suprasolicită inima.
Adolescenții fumători au un sistem imunitar slăbit. Așa se explică de ce acești copii fac frecvent otite, sinuzite, pneumonii și gripe în forme severe, care impun tratamente prelungite, iar riscurile culminează cu cancer: pulmonar, de esofag, laringe, cavitate bucală etc.
EVALI- boala pulmonară de la țigările electronice
În ultima perioadă, printre tineri, țigările electronice câștigă teren. Și, din păcate, mulți părinți sunt de acord cu aceste dispozitive, spunând: ”n-am ce să-i fac”. În plus, acești părinți chiar sunt convinși că țigările electronice nu sunt nocive.
Dar medicii pneumologi vorbesc despre EVALI, boala provocată de vaping sau de țigările electronice. (EVALI: termen din limba engleză : ”E-cigarette, or vaping. Associated Lung Injury”).
Simptomele acestei boli sunt: lipsa de aer, tuse, vomă, diaree, cefalee, dureri toracice, palpitații, febră, frisoane, scădere în greutate etc.
Medicii avertizează că sunt și cazuri grave, care impun asistență în serviciile de terapie intensivă și, din nefericire, se poate ajunge chiar la deces.