Copii ”mutilați”, după joaca de-a selfie-urile pe vagoane, avertizează prof. Dan Enescu
Joacă unor copii de-a selfie-urile pe vagoane sau stâlpi de tensiune poate duce chiar la pierderea unui braț sau picior, avertizează prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu.
Arsurile prin electrocutare și flamă electrică sunt cauzate de comportamente îndrăznețe sau chiar imprudente. De exemplu, adolescenții pot fi tentați să urce pe stâlpii de tensiune sau pe vagoanele de tren aflate pe linii electrificat pentru selfie-uri, ignorând marcajele care interzic acest lucru sau avertismentele privind pericolele la care se expun, subliniază prof. univ. dr. Enescu, medic primar, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și arsuri, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.
Amputarea membrelor
În cazul acestor copii, distrucțiile produse de flamă pot fi profunde, până la os. În unele cazuri, medicilor sunt obligați la soluții extreme: îndepărtarea țesuturilor și chiar amputarea membrelor afectate de arsurile provocate de tensiunea electrică.
„Sunt situații în care trebuie secționate părțile necrozate. Gândiți-vă ce sentimente ne încearcă pe noi chirurgii când trebuie să luăm o astfel de decizie”, declara recent prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu.
În legătură cu arsurile întâlnite de-a lungul timpului la copii, medicul vorbește de trei categorii:
- termice, produse prin expunerea pielii la surse de căldură de peste 46 de grade Celsius cum ar fi focul, apa fierbinte, suprafețe fierbinți;
- chimice, expunerea pielii unor subsanțe chimice: detergenți, soluții de curățat, diluanți, lichid de baterie, adezivi, solvenți;
- electrice, prin constact cu curentul electric, electrocutare sau expunere la descărcări electrice.
La adolescenți riscurile de arsuri prin flacără și prin curent electric sunt cele mai frecvente.
Inclusiv poliția a transmis în repetate rânduri că o fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, totuși puțini sunt cei care știu riscurile la care se expun atunci când escaladează un vagon: în principal producerea arcului electric și a electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune (27.000 volți).
Prof. univ. dr. Enescu spune că trebuie schimbată fundamental înțelegerea acestei boli, care produce mutilări, tot felul de handicapuri care pot fi recuperate prin intervenții corespunzătoare la momentul potrivit. Anual, la Clinica de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri a Spitalului ”Grigore Alexandrescu” sunt îngrijiți peste 2.000 de cazuri sunt şi peste 6.000 de cazuri de urgenţă sunt tratate ambulatory, ca spitalizare de zi. Din totalul internărilor între 600și 800 sunt arsuri. Rata de supravieţuire în cazul arsurilor este de peste 99,50%, ceea ce reprezintă o performanţă la nivel internațional