Copiii din România își ating doar 58% din potențialul productiv, cel mai scăzut nivel din UE

Publicat: 05 nov. 2023, 06:30, de Alice Gherman, în SOCIAL , ? cititori
Copiii din România își ating doar 58% din potențialul productiv, cel mai scăzut nivel din UE

Avem un sistem educațional precar, nu sunt suficienți profesori, sau mulți dintre ei sunt demotivați. Poate că știam asta deja, dar un raport recent al grupului bancar Erste ne-o comunică răspicat: un copil născut astăzi în România îşi atinge doar 58% din potenţialul productiv, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană.

Cheltuielile guvernamentale reduse pentru educație, la un nivel de 3,2% din PIB, și diferența ridicată între nivelul de educație din mediul urban și cel din mediul rural sunt principalii factori responsabili de slaba calitate a învățământului românesc. Aceasta se reflectă în rezultatele foarte slabe ale testelor PISA pentru citire, matematică şi ştiinţe, arată un raport Erste realizat cu sprijinul BCR Research.

Pe lângă observațiile celor din grupul bancar austriac Erste, există și obsevațiile Băncii Mondiale, care susțin că fiecare an în plus de studii poate aduce o creștere de 10% a câștigurilor anuale. Ori, la acest capitol, România stă prost, noi nu știm să investim în oameni și să apreciem capitalului uman. De aceea, potrivit estimărilor grupului Erste, un copil născut acum în țara noastră își atinge doar 58% din potențialul productiv ca adult, acesta fiind cel mai scăzut nivel din Europa.

Raportul Erste atenționează, de asemenea, și asupra faptului că mulți profesori sunt demotivați, mulți migrează în afara sectorului educațional sau în străinătate, alții sunt rezistenți la schimbare și la nou, părinții nu au suficiente cunoștințe în domeniul digital, iar asta nu este în favoarea copiilor. Mai mult decât atât, în mediul rural subdezvoltarea infrastructurii fizice limitează potențialele ameliorări ale sectorului educațional. Adesea, copiii de acolo nu au acces nici măcar la nivelul de cunoștințe medii, darămite la accesarea unor studii liceale, postliceale sau universitare.

C