Copiii și animalele de companie, victime ale petardelor
Petardele și artificiile reprezintă adevărate bombe pentru copii, dar și pentru animalele de companie, avertizează medicii.
Traumatisme invalidante
În aceste zile, la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” au fost internați patru copii cu răni provocate de petarde care au explodat în preajma lor.
”Este ca o plagă de război. Practic explodează în mână, le produc traumatisme invalidante, cu amputații la nivelul membrelor. Copiii rămân cu sechele pe viață: fără un deget, fără mai multe degete. Pe lângă arsurile care se produc și la față, la nivelul ochilor iar pot avea probleme mari”, avertizează dr. Raluca Alexandru, medic la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
Medicii fac apel și către părinți să aibă grijă ca micuții să nu ajungă în posesia acestor obiecte periculoase.
”Nu este posibil ca părinții să lase copiii să se joace cu astfel de explozibil. Am avut un caz acum, un copil care a încercat să dea, nu l-au lăsat afară și a dat cu petarda în casă. Nu este normal să ajungem în astfel de situații”, subliniază dr. Raluca Alexandru.
Petiția ”Declic” ”Fără petarde, fără tragedii”
Petiția ”Declic”, semnată de zeci de mii de români, este adresată Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne pentru interzicerea totală a vânzării și folosirii petradelor și artificiilor de către persoane fizice.
„În fiecare an, tragediile se repetă. Mâini mutilate, ochi pierduți, vieți distruse, toate pentru câteva secunde de zgomot, lumini și fum. Medicii din camerele de urgență luptă să salveze oameni răniți de petarde folosite neglijent. Cei mai vulnerabili sunt adesea copiii, care nu înțeleg pericolul acestor „jucării”. Dar nu doar oamenii suferă. Animalele domestice și cele sălbatice trăiesc clipe de coșmar. Câinii și pisicile fug de acasă sau suferă atacuri cardiace. Păsările își pierd orientarea, zboară haotic și mor in cauza oboselii”, se precizează în petiția Declic.
De la agitație, la afecțini cardiace
Medicul veterinar Dan Lescai subliniază efectele uneori dramatice pe care le au petardele și artificiile asupra animalor de companie.
„Pentru că starea de agitație interioară, de creștere a frecvenței cardiace, de frecvență respiratorie, stimuli din aceștia la nivelul a sistemului nervos pot să acutizeze afecțiuni cardiace, respiratorii, nervoase, pot să ducă până la urmă la aritmii cardiace, care cu siguranță ar putea să ducă animalul într-o stare de criză. Și dacă e chiar foarte, foarte rău, atunci da, poate să fie și ceva tragic. Câinele meu, în preajma unui Revelion, s-a pierdut din cauza acestor zgomote foarte, foarte puternice. L-am adus înapoi, însă nu știu câte astfel de situații fericite pot fi reproduce”, explică medicul Lescai.