Copiii și femeile din Pakistan mor de 14 ori mai mult decât bărbații
Pakistanul, după cum a tot relatat presa, e sub ape de mai multe săptămâni. Au fost inundate case, școli, spitale, drumuri, poduri, tot. Și oamenii au tot fost mutați si transportați cu diverse ambarcațiuni dintr-un loc într-altul, ca să poată să fie salvați. Din păcate, situația nu e și nu a fost roz pentru nimeni.
Cifrele guvernamentale vorbesc despre 33 de milioane de oameni afectați de catastrofă și despre o treime din suprafața țării înghițită de ape. Și, așa stând lucrurile, apa de băut nu mai e apă de băut, căci, torente imense de noroi au contaminat-o. De la inundații, s-a ajuns la o adevărată criză umanitară în țară.
Pakistanul este țara unde anul ăsta școala nu mai începe. Căci mii de copii nu mai au unde să învețe. Unitățile de învățământ au fost distruse. Dar, din nefericire, și mulți copii și-au găsit sfârșitul printre ape. Nici femeile însărcinate nu au vreun regim favorabil. Ba, chiar dimpotrivă.
Salvați Copiii estimează că peste 650.000 de femei însărcinate nu au în prezent acces la facilitățile Fondului Națiunilor Unite pentru Populații în Criză. Se preconizează că, din cauza situației cumplite multe zeci de mii de femei gravide vor face în septembrie întreruperi de sarcină. Sau vor avea avorturi spontane. Astea din cauza condițiilor total nefavorabile în care trăiesc.
Organizația Națiunilor Unite a înființat în provincia Sindh, una dintre zonele cele mai afectate de dezastru ale țării, sute de tabere de ajutorare pentru persoanele strămutate, rămase fără adăpost. Treaba n-a fost, probabil, pritocită prea bine, căci femei gravide stau și dorm laolaltă cu bărbați și ambele sexe cu animalele lor.
Nu există medicamente și nici medici, asta, deși UNFPA spune că în centrele de sănătate înființate a trimis cel puțin 23 de „echipe mobile” de obstetricieni și ginecologi în zonele afectate de inundații. Lucrătorii din domeniul sănătății ar fi „asistat aproximativ 1.500 de nașteri, au tratat 300 de femei care sufereau de avorturi spontane și au trimis aproape 200 de mame la spitale pentru operație cezariană”.
Dar, foarte multe femei însărcinate nu au fost văzute de niciun medic. Căci, în tradiția lor este interzis și nepotrivit ca femeile să fie examinate de medici bărbați. Conform LaPresse „departamentul de sănătate din Sindh elaborează un mecanism pentru a face față distrugerii unităților de sănătate.
Un buget special de 800 de milioane de rupii (3,65 milioane de dolari sau 3,67 milioane de euro) va fi pus la dispoziție autorităților săptămâna viitoare.)” Aceasta este declarația lui Muhammad Juman, directorul general al serviciilor de sănătate din Sindh.
Organizația Națiunilor Unite a cerut, de asemenea, un ajutor suplimentar de 160 de milioane de dolari pentru a ajuta victimele inundațiilor, dar oficialii pakistanezi spun că e nevoie de mult mai mult de-atât, căci pagubele sunt imense.
Secretarul adjunct al Națiunilor Unite, Asako Okai, a declarat pe 24 martie pe blogul găzduit de site-ul web al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNPD) că atunci când lovește un dezastru, femeile și copiii au risc de moarte de 14 ori mai mari decât bărbații. În plus, conform UN Women, cel puțin 70% dintre femei suferă diferite forme de discriminare de gen în situații de criză umanitară.