Copiii sunt mai afectați de gripă în această iarnă? Explicații

Publicat: 03 ian. 2025, 06:42, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Copiii sunt mai afectați de gripă în această iarnă? Explicații
Copiii sunt mai afectați de gripă în această iarnă? Explicații

Gripa se extinde și pare că, în acest sezon, este mai prezentă printre copii și tineri. Dovadă sunt unitățile de primiri urgență ale spitalelor pentru copii, unde zilnic sunt la triaj sute de copii.

Potrivit Le Point, într-adevăr, virusurile gripale care circulă cel mai mult în acest sezon sunt virusurile A(H1N1) și de tip B. Aceste virusuri sunt bine cunoscute și au particularitatea de a afecta mai ales tinerii, în comparație cu un alt virus gripal clasic, A(H3N2).

„Virusul A(H1N1) apare în principal la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani”, subliniază profesorul Bruno Lina, virolog la Centrul Internațional de Cercetare în Infecțiologie (CIRI) din Lyon și membru al Comitetului pentru monitorizarea și anticiparea riscurilor pentru sănătate ( Covars). Sistemul lor imunitar nu a avut virusul H1N1 ca primă expunere la gripă, ci H3N2, spre deosebire de persoanele în vârstă care au fost expuse la H1N1 în tinerețe și au păstrat o memorie imunitară protectoare în fața acestuia.

Categoria de vârstă 5-15 ani mai afectată de virusuri de tip B

La rândul lor, virusurile de tip B circulă mai intens în grupa de vârstă de la 5 la 15 ani, care prezintă semne clinice pronunțate (febră, dureri, oboseală etc.). „Este chiar obișnuit să vezi micuți plângându-se de dureri musculare zile întregi. Acestea sunt simptome musculare tranzitorii și nu sunt grave”, explică specialistul în boli infecțioase

Studiul prezentat de Le Point indică faptul că, în acest senzon, gripa dă semne că îi va cruța pe vârstnci. Probele analizate recent arată o prezență mai discretă a virusului A (H3N2), ceea ce ar permite ca să se evite numărul impresionant al deceselor din cauza gripei așa cum s-a înregistrat în iarna 2022-2023. „Când circulă într-un azil de bătrâni, poate fi catastrofal, cu rate de mortalitate între 6 și 15%. Sunt virusuri care se înmulțesc foarte repede și depășesc capacitatea de apărare a organismelor persoanelor în vârstă”, subliniază profesorul Lina.

Referitor la faptul că o tulpină a virusului este mai prezentă într-un sezon comparativ cu sezonul anterior, profesorul Lina spune sincer: ”Nu știu și cred că cel care știe să răspundă este foarte inteligent. Mai avem multe de învățat despre gripă”. Important este să identificăm virusurile care circulă în timpul iernii în emisfera sudică și să alegem tulpinile potrivite pentru vaccinul administrat în sezonul rece în emisfera nordică”, explică profesul Lina.

Potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică în ultima săptămână din 2024. în țara noastră, au fost raportate:  57.184 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrânduse cu 6.2% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (53.870) și cu 35.8% mai puține cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (89.109).