Copil mușcat de viperă. Ce facem și ce nu facem în aceste cazuri
Un copil a fost mușcat, duminică, de o viperă în valea Cernei, masivul Godeanu, anunță Salvamont Gorj. Iată recomandărilor salvamontiștilor în aceste cazuri.
„O nouă alertare pentru salvamontiștii gorjeni în Valea Cernei, masivul Godeanu, un copil a fost mușcat de viperă. A fost alertat elicopterul SMURD-IGAV din Caransebeș care va aștepta mașina cu care este coborât copilul în apropierea orașului Herculane”, transmite Salvamont Gorj.
Salvamontiștii spun că viperele pot ataca mai ales în lunile iunie-august, când sunt în perioada de împerechere. Este și motivul pentru care salvamontiștii ne sfătuiesc să fim foarte atenți în timpul drumețiilor, al excursiilor prin păduri, dar mai ales să-i consultăm înainte de a porni la drum.
În cazul în care o persoană din grup este mușcată de viperă, trebuie să sunați urgent la 112 și să vă informați dacă unitatea de prim ajutor are ser antiviperin.
Salvamontiștii spun că, în aceste cazuri, să nu folosim un garou, deoarece veninul se concentrează într-un singur loc și distruge celulele; ori dacă este lăsat să se răspândească toxinele se diluează și scade riscul de afectare a țesuturilor.
Principalele semne asociate cu mușcătura de viperă sunt: transpirații, hipotensiune, tahicardie, convulsii, insuficiență respiratorie acută, stop cardio-respirator etc.
Este indicat ca persoana afectată fie culcată, cu capul și bustul ușor ridicate și locul mușcăturii poziționat sub nivelul inimii.
Se aplică o bandă elastică, suficient de largă încât să permită circulaţia sângelui și introducerea degetului arătător sub bandă.
După montarea benzii, rana se va curăţa cu apă şi săpun sau cu şerveţele antiseptice din trusa de prim ajutor. Se recomandă îndepărtarea bijuteriilor (inele, brățări), a curelelor, bretelelor, pentru că, în caz de reacţii adverse la venin, cum ar fi umflături de tip şoc anafilactic, aceste a accesorii și chiar hainele vor fi îndepărtate cu greutate.