Copleșitor: Au dreptul Big Tech să fie „instanță de judecată”?
„Libertatea de exprimare este ceea ce diferențiază o țară democratică de o dictatură. Într-o democrație sănătoasă este libertate de exprimare. Dar și reversul este adevărat: libertatea de exprimare este o premisă pentru aceeași democrație”, spune senatorul belgian Bob de Brabandere.
Afirmația a fost făcută în cadrul dezbaterii „Libertatea de expresie (Articolul 10 al CEDO) aflată sub amenințarea Big Tech”, care a avut loc la Consiliul Europei la finalul săptămânii trecute.„Platformele media sociale au devenit parte a forumului public și deci, ține de legiutori și de instanțele de judecată să determine ceea ce constituie libertatea de expresie și ce nu”, a adăugat Brabandere la dezbatere.
Dezbaterea a fost prilejuită de discuțiile privind limitarea discreționară a conturilor unor persoane pe marile rețele de socializare, cum ar fi cele ale Președintelui SUA, Donald Trump, când încă era în exercițiul funcțiunii.
Cine sunt Big Tech
Preocuparea publică față de puterea Facebook în societate – și în politică – a explodat în urma dezvăluirilor că datele utilizatorilor au fost analizate de o firmă de marketing din Marea Britanie și folosite pentru a construi o propagandă politică foarte bine orientată înaintea alegerilor prezidențiale americane din 2016. Alți giganți tehnologici au provocat și îngrijorare: Google, Apple, Amazon și Microsoft s-au confruntat cu toate obiecțiile din partea utilizatorilor, a publicului și chiar a agențiilor guvernamentale.
Deoarece toate aceste companii oferă servicii legate de computere, există tendința de a le strânge împreună, numindu-le „Big Tech” sau „Frightful Five” sau chiar „GAFA” – acronimul pentru primele patru dintre ele. Conceperea „tehnologiei mari” ca o singură industrie face influența copleșitoare, potrivit analiștilor..