Corneliu Coposu, omagiat de Casa Regală
Cu prilejul unui sfert de veac de la trecerea în neființă a politicianului și liderului opoziției în România post-comunistă, Casa Regală a ținut să transmită un mesaj, evocând și o declarație a Majestății Sale, Regele Mihai.
Astfel, custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, a adresat miercuri un mesaj în care evidenţiază calitățile acestuia și modul cum s-a implicat în tânăra democrație post-revoluționară românească.
„În 1995 am reprezentat pe tatăl meu la funeralii. Atunci, Regele Mihai a transmis un mesaj în care a evocat personalitatea marelui dispărut: ‘Dimensiunea sa etică l-a impus ca un necontestat reper şi simbol al valorilor esenţiale ale neamului nostru. Autoritatea sa morală a constituit coloana vertebrală a structurilor care, din decembrie 1989, au reunit toţi românii dornici să scoată ţara din impas. Prin caracterul său ferm a impus respect până şi adversarilor săi cei mai încrâncenaţi. Viaţa exemplară a acestui mare român a fost o pildă pentru toţi cei care îl au cunoscut’”, a rememorat MS Margareta.
Aceasta a subliniat loialitatea celui care a condus opoziția din România față de Casa Regală.
„Corneliu Coposu a fost fidel Coroanei Române şi a susţinut principiile regale în spaţiul public încă din anul 1990. El a rămas în amintirea noastră ca un om al datoriei, un suflet generos, care a trăit prin dăruirea de sine luptând dârz până la sfârşit’”, se arată în mesajul MS Margareta, postat pe Facebook.
Cine a fost Corneliu Coposu
Miercuri, cu ocazia a 25 ani de la plecarea la veșnicie a lui Corneliu Coposu, a avut loc o liturghie și o slujbă de pomenire la capela Sfânta Ana din Cimitirul Belu Catolic.
Născut în 1914, Coposu a fost membru marcant al Partidului Național Țărănesc, ocupând funcția de șef de cabinet al liderului Iuliu Maniu. Arestat în 1947, după declararea ilegală a tururor partidelor cu excepția celui comunist, avea să petreacă mai mult de 17 ani în închisoare. În ianuarie 1990, reînființează PNȚCD, primul partid post-comunist înregistrat la tribunal.
Sute de mii de oameni au participat la înmormântarea sa din 1995, deși nu au fost declarate funeralii naționale.