Coronavirus: De ce în sezonul rece este mai infecțios? De ce dezvoltă mutații?

Publicat: 14 dec. 2021, 22:31, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Coronavirus: De ce în sezonul rece este mai infecțios? De ce dezvoltă mutații?
coronavirus

Covid-19, dar și alte boli se manifestă mai puternic iarna. Cauzele sunt bine cunoscute: mai multe persoane în spații închise, neaerisite corespunzător, slăbirea sistemului imunitar. Dar mai există o cauză legată de structura coronavirusului, dotat cu vârfuri cu proteine sensibile la temperatură.

Sensibil la frig

Deci sunt cunoscute cauzele răspândirii mai accelerate a virusului în timpul iernii. Aerul rece și uscat favorizează pătrunderea virusului în nas, în condițiile în care același aer rece fragilizează sistemul imunitar. Numeroase studii au arătat, de asemenea, că virusul el însuși este foarte sensibil la frig, transmițându-se mai ușor în perioadele umede (virusul reușește să stea mai mult timp suspendat în aer) nefiind un iubitor al razelor solare.

Gustavo Caetano-Anolles, profesor la Institutul de biologie genomică al Universității din Illinois, și colegii săi au analizat zeci de mii de genomi ale Sars-CoV-2. Ei au descoperit o structură de tip galectină pe proteina care servește virusului să se prindă și să pătrundă în celulă. Aceste structuri proteice detectează condițiile externe și când nu este foarte cald sau umed, declanșează o modificare a structurii proteinei permițând ARN-ului viral să intre în celulele gazde. Este descrierea pe care o face Caetano-Anolles, principalul autor al studiului apărut în revista Methods in Microbiology, scrie Futura Sante.

Imaginați-vă  vârful cu proteină ca un mic borcan care are niște clape în partea de sus pentru a-l ține bine închis. Când temperatura este ridicată, borcanul rămâne complet închis și nu se poate vărsa conținutul infecțios. Dar când se răcește și aerul e uscat, borcanul se deschide, eliberând o peptidă de fuziune care ajută virusul să penetreze membranele celulelor gazde. Aceasta permite virusului să pătrundă în celulă și să provoace probleme, povestește foarte plastic prof. Caetano-Anolles.  

Explicații

Această descoperire explică pe de o parte de ce virusul este mai infecțios iarna, dar și tendința acestuia de a dezvolta mutații mai ales în sezonul rece. În acest sens, să observăm că modificările genomice ale Sars-CoV-2 la nivel global: mutațiile apar de regulă iarna, la altitudini înalte, unde temperaturile sunt scăzute tot timpul anului. În schimb, nu au fost înregistrate mutații majore în zonele tropicale. De altfel, se observă că variantele Delta și Omicron au apărut în India și Africa de Sud la sfârșitul și începutul iernii.

”Prin studierea mai profundă a modificărilor moleculare ale virusului, se vor putea detecta mai devreme eventualele mutații și se vor dezvolta noi vaccinuri”, speră autorii studiului.