Corp de control: Teatrele bucureștene Nottara și Excelsior, în „atenția” lui Nicușor Dan
Primarul Nicușor Dan a anunțat zilele trecute pe pagina sa de Facebook că a trimis Corpul de Control la Teatrul Nottara din București, una dintre instituțiile de cultură finanțate din banii publici ai bucureștenilor.
“La sesizarea unui grup de 15 angajați (printre care și actori), am trimis Corpul de Control la Teatrul Nottara. Managementul în instituțiile subordonate primăriei trebuie să fie unul corect și urmează să vedem care e situația în cazul Teatrului Nottara.”, a transmis Nicușor Dan.
Teatrul Nottara a avut pe 2021 un buget de aproximativ 18 milioane de lei, peste Teatrul Bulandra (15 milioane de lei) sau Teatrul Odeon (14 milioane de lei). Nottara, cunoscut și ca “teatru de bulevard”, este condus de Marinela Țepuș, apropiată de Gabriela Firea în mandatul primarului PSD.
Marinela Țepuș a răspuns la anunțul primarului printr-un comentariu la postarea sa:
“O, Doamne, ce bucurie îmi faceți, Domnule Primar General!
Noi, managerii teatrelor bucureștene din subordinea PMB și CGMB, am fost făcuți ”sinecuriști”, infractori”… E un bun prilej să demontăm astfel de false acuzații! În privința celor 15 reclamanți de care vorbiți, vă aduc la cunoștință faptul că, la fel ca în oricare instituție, sunt câțiva angajați cărora trebuie să li se amintească foarte des faptul că e obligatoriu să munceacă pentru salariile pe care le primesc din bugetul PMB.
Nu este cazul celorlați 135 dintre cei 150 de angajați ai Teatrului Nottara, dupa cum reiese din postare. Acești colegi ai mei se fac adesea de râs acuzându-mă că îi “hărțuiesc/ discriminez” atunci când le explic faptul că trebuie să muncească în conformitate cu obiectivele/ programele culturale care se regăsesc in Proiectul meu de management, aprobat de PMB!
De pildă, unii dintre ei au invocat fel de fel de pretexte pentru a nu reface un spectacol invitat să paricipe la prestigiosul Festival Shakespeare de la Craiova (ceea ce ar oferi posibilitatea ca Teatrul Nottara să intre în circuitul european al marilor festivaluri Shakespeare).”
Cum stă sediul Nottara
Clădirea Nottara de pe Bulevardul Magheru are o situație seismică incertă, după ce în urma tragediei din Colectiv a fost pe lista instituțiilor de cultură închise, din cauza riscului seismic.
Pe atunci, în 2015, Teatrul Nottara era clasat pe lista clădirilor cu risc seismic I, având bulină roșie, după o expertiză realizată în 1997. Ulterior, 19 ani mai târziu, conducerea teatrului a reexpertizat clădirea și a obținut o declasare a riscului seismic de la clasa I la clasa a II-a, fără ca între cele două expertizări să fi avut loc vreo lucrare de consolidare seismică. Astfel a fost posibilă redeschiderea teatrului, cu sprijinul Gabrielei Firea, potrivit culturaladubă.ro.
Conducerea teatrului a dat atunci bulina roșie jos de pe clădire, într-o ceremonie festivă.
Deși logica spune că orice clădire se degradează în timp, nimeni nu a explicat cum este posibil ca între 1997 și 2016, pericolul riscului seismic să scadă, conform aceleiași surse. Tot Firea a promis Teatrului Nottara un sediu nou, iar în 2016 a fost acuzată că a plagiat proiectul noului teatru. Într-un final, proiectul a rămas la stadiul de promisiune.
Cum stă Excelsior
Pe 21 februarie 2022, Nicușor Dan a trimis Corpul de Control la Teatrul Excelsior din București.
„După verificările făcute de către Direcţia Cultură cu privire la spaţiile de depozitare închiriate de instituţiile culturale din subordinea Primăriei Capitalei, am hotărât să trimit Corpul de Control la Teatrul Excelsior, pentru o documentare mai detaliată a utilizării resurselor publice la această instituţie. Cultura primeşte în continuare sprijinul PMB şi, în acelaşi timp, dăm un nou semnal că banii publici trebuie folosiţi cât mai bine”.
Teatrul Excelsior a făcut în 2018 o cheltuială uriașă, cu un spectacol de teatru controversat, montat în Piața Constituției. Producția “Vlaicu Vodă” a costat 400.000 de euro, iar după reprezentații, conducerea Excelsior a închiriat un spațiu pe care cheltuiește lunar 5000 de euro doar pentru a depozita decorurile de la “Vlaicu Vodă”, scrie publicația Scena.ro.
Momentan Primăria Capitalei nu a făcut public un rezultat al anchetei Corpului de Control, trimis la Excelsior.