Corpul de Control al premierului a descins la Autoritatea Navală Română
Autoritatea Navală Română (ANR) se confruntă cu acuzații serioase în urma unei acțiuni de control desfășurată de Corpul de Control al prim-ministrului, care a vizat perioada 01.01.2020 – 01.01.2023. Raportul obținut dezvăluie multiple nereguli descoperite în cadrul acestei investigații amănunțite.
Potrivit documentului, două societăți au eliberat ilegal 1779 de certificate „Gas free” pentru nave tanc goale care au tranzitat canalele navigabile, încasând contravaloarea tarifelor stabilite pentru aceste operațiuni. În plus, nava ALEZZI a desfășurat activități de transport persoane într-o zonă neautorizată din portul Midia între aprilie 2021 și septembrie 2022, fără acceptul Administrației Porturilor Maritime Constanța.
Raportul mai indică faptul că ANR nu a întreprins demersurile necesare pentru actualizarea actului administrativ privind organizarea și funcționarea instituției. Conducerea ANR este acuzată că nu a înaintat proiectul unui act normativ pentru transformarea posturilor de natură contractuală în funcții publice, încălcând prevederile din Codul administrativ.
De asemenea, s-au semnalat nereguli la angajări, unde reîncadrarea/încadrarea pe posturile nou înființate nu s-a realizat prin concursuri sau examene, cu încălcarea prevederilor din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.
Raportul menționează că gradul de realizare a programului de investiții a fost sub așteptări, iar reprezentanții ANR nu au efectuat cheltuielile cu investițiile propuse în niciunul din cei trei ani analizați.
În ceea ce privește autorizațiile, metodologia de autorizare a persoanelor fizice și juridice pentru efectuarea inspecțiilor la bordul navelor a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale. Autorizațiile eliberate de Căpitănia Zonală Constanța au permis desfășurarea activităților de testări și analize tehnice în porturile românești, încălcând OG nr. 22/1999.
În concluzie, Corpul de Control al premierului a formulat propuneri și recomandări pentru remedierea deficiențelor constatate, monitorizând implementarea acestora în acțiunile de evaluare post-control. ANR este acum în fața unor provocări serioase, iar autoritățile locale trebuie să decidă măsurile ce se impun pentru redresarea situației.