EXCLUSIV. Corpul de control al prim ministrului: Deputatul Bogdan-Alexandru Bola a păgubit bugetul ABA Dobrogea-Litoral prin obținerea de foloase necuvenite
Verificarea recentă a Corpului de control al prim ministrului privind activitatea, dar mai ales angajările ilegale de la Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) a scos în evidență angajarea ilegală a unui director care, ulterior, a ajuns deputat.
”Bogdan-Alexandru Bola nu îndeplinea condiția obligatorie de ocupare a postului de director ABA Dobrogea-Litoral”
Scandalul angajărilor ilegale de la ”Apele Române” din 2020 au fost scanate de către Corpul de control al prim ministrului, iar constatările sunt de domeniul incredibilului. Printre cei care au fost numiți ilegal pe funcții de conducere de către fostul director al ANAR, Ervin Molnar, cu binecuvântarea ex-ministrului Mediului Costel Alexe, se numără și deputatul PNL de Constanța, trecut ulterior în tabăra Orban, Bogdan-Alexandru Bola.
Acesta a fost impus în guvernarea Orban pe funcția de director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Dobrogea-Litoral. Numai că numirea acestuia a fost făcută fără respectarea prevederilor legale în vigoare și acest aspect este menționat în Raportul Corpului de control al premierului. Bogdan-Alexandru Bola a ajuns la șefia ABA Dobrogea-Litoral venind din postura de consilier juridic la cabinetul primarului din Ovidiu-Constanța.
”Domnul Bogdan-Alexandru Bola nu îndeplinea condiția obligatorie de ocupare a postului de director ABA, respectiv 10 ani vechime în muncă, din care minim 5 ani în domeniul gospodării apelor. De asemenea, se constată că prin Decizia nr.153/24.02.2020, directorul general al ANAR (nr. Ervin Molnar-acum deputat PNL de Mureș) i-a creat domnului Bogdan-Alexandru Bola atât un avantaj nepatrimonial prin numirea în funcția de director al ABA Dobrogea-Litoral, cât și patrimonial prin faptul că acesta a obținut venituri salariale ca urmare a numirii în această funcție, iar instituția s-a angajat să efectueze o cheltuială în situația în care nu erau îndeplinite condițiile de ocupare a postului respectiv”, se menționează în Raportul de control.
Delegare ilegală
Totodată, reprezentanții Corpului de control au constatat că ”Decizia nr. 535/11.11.2020 a directorului general al ANAR de numire a domnului Bogdan-Alexandru Bola prin care i se prelungește delegarea sarcinilor și responsabilităților funcție de director al ABA Dobrogea-Litoral, începând cu data de 18.11.2020, nu are temei legal, având în vedere faptul că la data emiterii deciziei nu exista baza legală pentru detașare, deoarece CIM 306/04.02.2020 și-a încetat aplicabilitatea la încheierea mandatului de primar al UAT Ovidiu la data de 30.10.2020”.
De astfel, ”în acest context, și continuarea exercitării sarcinilor și responsabilităților funcție de director ABA Dobrogea-Litoral în perioada 01-17.11.2020 nu avea temei legal”.
”Domnul Bogdan-Alexandru Bola a obținut venituri salariale necuvenite”
Echipa de control a premierului a ajuns la concluzia că ”Prin aceste decizii emise de către directorul general al ANAR, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu nerespectarea prevederilor legale, se poate aprecia că s-a produs o pagubă bugetului instituției, obținându-se totodată un folos necuvenit pentru domnul Bogdan-Alexandru Bola, prin faptul că a obținut venituri salariale ca urmare a numirii în funcția de director al ABA Dobrogea-Litoral”.
Având în vedere aspectele prezentate, ”echipa de control constată faptul că atât exercitarea funcției de director ABA Dobrogea-Litoral, prin numirea temporară în funcție a domnului Bogdan-Alexandru Bola cât și prin detașarea acestuia prin actul adițional din 16.11.2020, au fost dispuse de către conducerea ANAR, cu nerespectarea prevederilor legale încidente menționate în prezentul Raport de control”.
Potrivit declarație de avere de pe site-ul Camerei Deputaților, Bogdan-Alexandru Bola a încasat, în 2020, ca director al ABA Dobrogea-Litoral suma de 81.406 de lei lei, la care s-a mai adăugat indemnizația de 7.720 de lei de la Consiliul de conducere ANAR și vouchere de vacanță de 1.236 de lei. Practic, el a încasat suma de 90.362 de lei, adică circa 20.000 de euro, bani despre care Corpul de control al premierului susține că au fost obținuți ilegal.