Pe măsură ce trece timpul, România pare să se transforme într-un El Dorado modern, un loc unde orice este posibil dacă ai banii necesari. De la clădiri impozante care își fac loc pe plajele însorite până la blocuri ridicate la marginea legii, realitatea urbanistică devine tot mai deranjantă. Copacabana noastră locală, deși plăcută pentru cei ce se bucură de soare și mare, ascunde o față întunecată a dezvoltării imobiliare.
Imaginea idilică a localnicilor care traversează strada pentru a ajunge la plajă este umbrită de blocurile înalte construite la limita legii spun localnicii, care răpesc ore prețioase de soare de pe plajă. Cei care au investit în aceste apartamente de lux descoperă rapid că trebuie să-și caute alt loc pentru a face plajă. Este o metaforă perfectă pentru un sistem care se clatină sub greutatea corupției și a intereselor meschine.
Corupția înflorește sub protecția instituțiilor: Cazul AACR
Un exemplu elocvent este Bucureștiul, unde șpaga a devenit o monedă de schimb obișnuită pentru aprobarea proiectelor imobiliare. Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) este una dintre instituțiile cele mai des menționate în astfel de afaceri murdare. Aici, șpăgile se ridică la jumătate de milion de euro lunar, alimentând un cerc vicios de corupție și influență. Într-o interceptare recentă, Verziu Ionuț-Cezar, un intermediar al șpăgilor, dezvăluie că AACR este un „cuib de viespi” al serviciilor secrete, unde fiecare se învârte după combinații și interese obscure.
”Este un cuib de… de viespi de la S.R.I. acolo. Deci, toți sunt pe servicii… toți din servicii, toți sunt pe combinații, toți sunt pe nu știu ce căcaturi”, interceptare DNA.
Proiecte controversate și șpăgi generoase
Un caz proeminent este cel al unui turn de 15 etaje care urma să fie construit lângă Casa Presei din București, pe o bucată de teren verde. Proiectul, inițiat de SC PRIME EQUITY SRL, deținută de omul de afaceri israelian Shalit Oriel, a fost oprit în ultimul moment de intervenția DNA. Cezar Verziu, intermediarul, a fost prins în flagrant după ce a primit 70.000 de euro pentru a facilita obținerea avizului necesar de la AACR.
DNA se oprește în momentul nepotrivit din lupta anticorupție
DNA a reușit să împiedice o șpagă substanțială, dar acest caz nu este singular. Este doar o verigă într-un lanț lung de afaceri corupte care domină sectorul construcțiilor din București. Autorizațiile de construcție sunt obținute adesea prin mită, o practică care subminează nu doar legalitatea, ci și încrederea publicului în instituții.
Pentru ca schema să fie completă, atunci când are loc un flagrant, doar intermediarul este prins, deoarece procurorii DNA sunt instruiți să nu aștepte până când banii ajung la șefii din AACR.
Transformarea României într-un „El Dorado” al construcțiilor ilegale și al corupției nu aduce decât iluzia progresului. În spatele fațadelor strălucitoare ale clădirilor noi se ascund practici murdare care deteriorează țesutul social și economic al țării. Până când nu vom reuși să eradicăm corupția din instituțiile publice, inclusiv din cele protejate de influențe puternice, visul unei Românii moderne și corecte rămâne doar un miraj.
Este timpul să ne trezim și să cerem responsabilitate și integritate din partea celor care ne conduc. Altfel, riscăm să rămânem prizonieri într-un El Dorado al iluziei, unde doar cei cu bani dictează regulile.