Cotaţia aurului semnalează că vor urma noi şocuri în economia mondială în trimestrele următoare
Cotaţia aurului semnalează că vor urma noi şocuri în economia mondială în trimestrele următoare, consideră analistul economic Andrei Rădulescu.
Băncile centrale din toată lumea cumpără aur cu o viteză fără precedent, iar aurul se îndreaptă treptat, dar sigur, spre pragul de 3.000 de dolari pe uncie, a spus economistul Andrei Rădulescu.
Pe plan mondial suntem în plin război comercial, iar de la începutul anului trecut au fost implementate peste 4.000 de restricţii comerciale pe plan internaţional.
Are loc o confruntare între primele două economii ale lumii, SUA şi China, care generează 40% din PIB-ul mondial.
Europa este cea care pierde din această confruntare. Mai mult, odată cu războiul din Ucraina, comerţul nu mai reprezintă azi un motor de creştere pentru economia mondială.
Andrei Rădulescu a atras atenţia şi asupra decalajelor dintre retorică şi acţiune, dintre ceea ce spun şi ceea ce fac de fapt statele lumii.
Cheltuielile cu tranziţia la economia verde, mult sub cheltuielile militare
Spre exemplu, cheltuielile militare s-au ridicat anul trecut la 2.400 miliarde dolari, în timp ce pentru tranziţia la economia verde s-au alocat numai 1.800 de miliarde de dolari, deşi toate instituţiile internaţionale au estimat că pentru îndeplinirea ţintelor ar fi necesare cheltuieli de 9.000 de miliarde de dolari în fiecare an.