Country managerul dezvoltatorului Cordia România aprobă planurile de curățare a pieței imobiliare lansate de Nicușor Dan
Cordia, parte a grupului maghiar Futureal, a vândut în proporție de 20% faza a doua a proiectului rezidențial Parcului20, care va avea în total 485 de apartamente, dezvoltat în zona Expoziției din nordul Bucureștiului. Mai interesant decât asta e faptul că Mauricio Mesa Gomez, spaniolul care conduce Cordia în România, e unul dintre membrii pieței imobiliare care nu s-a alăturat corului de proteste la adresa primarului general. Adică a intenției (și punerii în practică) a ideii lui Nicușor Dan de a suspenda PUZ-urile a 5 dintre cele 6 sectoare ale Capitalei, PUZ-ul Sectorului 1 fiind deja suspendat în instanță.
„Obiectivul nostru este să finalizăm lucrările la faza a doua a proiectului rezidențial Parcului20 în trimestrul al treilea al anului 2022. Prima fază este finalizată și primii locatari se vor muta în curând în noile lor apartamente. În acest an, ne vom concentra pe lucrările de construcție a fazei a doua din Parcului20 și pe lansarea unui nou proiect rezidențial Cordia în București, în zona Coralilor din nordul Capitalei. Intenționăm să demarăm lucrările de construcție la proiectul rezidențial din strada Coralilor 18 până la finalul acestui an. O particularitate a acestui proiect este că tot traficul rutier generat de proiect va avea loc prin subteran, toate locurile de parcare vor fi subterane Suprafața va fi destinată în întregime amprentelor clădirilor și spațiilor verzi. Astfel, un procent de peste 30% din suprafața terenului va fi destinat spațiilor verzi”, spune Mauricio Mesa Gomez country manager Cordia.
Compania va mai demara într-un viitor încă incert un viitor proiect de 800 de apartamente în zona Străuleşti, iar anul trecut a finalizat achiziția unui teren pe malul lacului Griviţa de 21.000 mp.
Planurile Cordia
„Pentru celelalte proiecte, inclusiv cel din zona Petricani, analizăm în prezent posibilitățile de dezvoltare, conform reglementărilor urbanistice în vigoare și principiilor noastre de dezvoltare, care includ crearea de grădini, spații pentru promenadă și spații de relaxare și sport. După încheierea acestei etape de analiză, vom începe procesul de avizare în cazul proiectelor pe care le vom considera cele mai potrivite contextului actual de piață”, explică Mesa Gomez.
Compania analizează posibilitățile de dezvoltare ale terenurilor pe care le are în portofoliu și e permanent în căutare de noi oportunități de achiziție. Modelul de business al Cordia este de a dezvolta proiecte rezidențiale de la zero, pe care să le poată construi conform principiilor proprii de sustenabilitate, eficiență energetică și calitate a locuirii. De aceea, nu e interesată de preluarea unor proiecte deja începute. Tendința prețurilor la apartamentele noi pe segmentul mediu-superior, din care face parte și Parcului20, este în ușoară creștere, evoluție generată de nivelul cererii, de asemenea în creștere.
Morile lui Nicușor Dan
Mauricio Mesa Gomez nu e parte a corului de detractori ai primarului general, care a suspendat în Consiliul General PUZ-urile a 5 dintre cele 6 sectoare ale Bucureștiului.
„Planificarea urbană pe termen lung este foarte importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a unui oraș, precum și pentru investitori, care știu astfel care sunt planurile municipalității și investesc în consecință. Cordia a dezvoltat întotdeauna, în cei peste 15 ani de activitate pe piața rezidențială din Europa, proiecte în deplin acord cu reglementările urbanistice în vigoare și cu propriile principii de dezvoltare. Nu vizăm doar construirea de metri pătrați de locuințe, ci și eficiența energetică, sustenabilitatea și calitatea locuirii”, susține Mesa Gomez..
Acesta consideră că nu poate exista o calitate ridicată a locuirii fără spații verzi, de promenadă și de relaxare, atât în interiorul proiectelor rezidențiale în sine, cât și în apropierea locuinței.
„Acesta este un principiu pe care l-am luat în calcul și în dezvoltarea proiectului Parcului20, situat la șase minute de mers cu bicicleta de Parcul Herăstrău. Proiectul va avea o grădină interioară privată de 3.000 de metri pătrați, destinată exclusiv locatarilor, echipamente pentru exerciții calestenice, grădină yoga, spații de parcare pentru biciclete. În plus, proiectul este retras față de strada Parcului, iar suprafața rezultată este transformată în spațiu verde prin plantare de gazon și copaci, activitate pe care o desfășurăm în prezent”, subliniază country managerul Cordia România..
Un exemplu este proiectul Corvin din Budapesta, dezvoltat de grupul Futureal pe o suprafață de 22 de hectare, care îmbină funcțiunile rezidențiale, cu cele de retail și spații de birouri. Proiectul a transformat și a îmbunătățit fundamental o zonă din centrul Budapestei care nu era viabilă nici din punct de vedere economic, nici rezidențial, nici social.
Piața locuințelor în 2021
„Cererea pe piața rezidențială din București s-a modificat pe parcursul anului 2020, în contextul generat de pandemia de COVID-19. Locuința a devenit și spațiu de lucru, în unele cazuri chiar și școala copiilor, iar această nouă realitate a influențat cererea venită din partea clienților. Aceștia vor ca locuințele lor să fie mai mult decât un spațiu unde să se uite la un serial și să doarmă după o zi de muncă la birou. Oamenii au nevoie de spații verzi și de relaxare chiar în interiorul proiectelor, nu doar în apropiere de locuință, au nevoie de spațiu în plus pentru a-și amenaja un loc în care să lucreze în liniște”, susține Mauricio Mesa Gomez.
Oferta din 2021 de pe segmentul apartamentelor va evolua în acest sens în acest an, iar oficialul Cordia crede că proiectele de succes vor fi cele care vor ține cont de aceste nevoi.
„Estimările noastre sunt că prețurile apartamentelor vor continua să fie în creștere ușoară și în acest an, după ce în 2020 au crescut, la nivel național cu 3,5% și în București cu 5,5% (conform imobiliare.ro) și în condițiile în care, anul trecut, vânzările totale de apartamente, vechi și noi, au crescut față de 2019 – 37.097 unități în 2020 comparativ cu 34.478 în 2019, potrivit datelor ANCPI”, conchide Mesa Gomez.