Covid-19: Factori care măresc riscul de contaminare în cazul unor persoane vaccinate
În Regatul Unit, 0,2% din populație, respectiv o persoană din 500 suferă o infecție cu SARS-CoV-2, după vaccinarea cu ambele doze, spun cercetătorii.
BBC a analizat factorii care pot determina creșterea riscului de contaminare cu virusul în cazul pacienților vaccinați. În primul rând, este important tipul de vaccin. Studiile clinice au arătat că vaccinul Moderna reduce riscul simptomatic cu 94%, în timp ce Phizer diminuează cu 95%. Vaccinurile Johnson&Johnson și AstraZeneca reduc în procemente mai mici: aproximativ 66% și, respectiv, 70%.
În al doilea rând, este important timpul scurs de la vaccinare. În cazul vaccinului Pfizer, protecția scade după șase luni de la vaccinare.Gradul de protecție este influențat și de variantele de infectare. De exemplu, informațiile oferite de Public Health England sugerează că eficacitatea vaccinului Phizer este de 93% în cazul variantei Alpha și de 88% față de varianta Delta. Vaccinul AstraZeneca are același impact.
Trebuie reținut că sistemul imunitar al fiecărui pacient reacționează în moduri diferite față de virus. De asemenea, trebuie știut că imunitatea scade odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit, vârstnicii pot dobândi un nivel mult mai scăzut de protecție după vaccinare.
Riscul de infecție crește și în funcție de gradul de expunere (de exemplu, în cazul unor activități profesionale). Acest risc este propriu fiecărui pacient.