Covid-19. Leziuni cerebrale majore: AVC, hemoragie intra-cerebrală, encefalită!

Publicat: 02 dec. 2021, 13:26, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Covid-19. Leziuni cerebrale majore: AVC, hemoragie intra-cerebrală, encefalită!

În cadrul Congresului anual al Societății de radiologie din SUA a fost prezentat un studiu privitor la incidența leziunilor cerebrale la pacienții Covid-19. Examenele imagistice au evidențiat diferite leziuni cerebrale: accident vascular cerebral, hemoragie intra-cerebrală, encefalită.

Covid-19 este o boală care afectează mai multe organe. Problemele respiratorii sunt cele mai frecvente și mai studiate. Dar probleme au fost depistate și la nivelul creierului. Societatea de Radiologie a Americii de Nord (RSNA – Radiological Society of North America) s-a concentrat pe determinarea incidenței leziunilor cerebrale la pacienții cu infecție confirmată cu SARS-CoV-2.

”Studiul nostru arată că leziunile la nivelul sistemului nervos central resprezintă o cauză semnificativă de morbiditate și de deces în această pandemie devastatoare”, a declarat Thomas Jefferson, directorul unității de radiologie a Universității Philadelphia, citat de Futura sante.

La acest studiu au participat 39.750 de pacienți, aflați în îngrijire în 11 centre medicale din Statele Unite și Europa, dintre care 4.342 au efectuat examen imagistic cerebral.

Pacienții aveau vârsta medie de 65,8 ani. Bărbații au fost de două ori mai mulți, comparativ cu femeile. Complicațiile cele mai frecvente au fost:  accidentul vascular cerebral, observat la 62% dintre pacienți, urmat de hemoragia intra-cerebrală și encefalita.

De cele mai multe ori, aceste leziuni sunt unilaterale, adică sunt localizate într-o singură parte a creierului. Zonele cerebrale cele mai afectate sunt: lobul frontal și parietal în mai mult de un caz din două, lobul temporal și trunchiul cerebral. Leziunile sunt situate în materia albă, corticală sau sub-corticală.  

La bebeluși

În cadrul aceluiași congres, au fost prezentate și efectele Covid-19 asupra creierului bebelușilor. O infecție ușoară sau moderată în timpul sarcinii, spre a 28-a săptămână în cazul femeilor studiate, nu pare să afecteze dezvoltarea creierului fătului.

”În studiul nostru, nu este nicio dovadă că o infecție maternală cu SARS-CoV-2 are vreun efect asupra dezvoltării creierului copilului la naștere, explică, dr. Sophia Stocklein de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen.

De altfel, cazurile dovedite de transmitere verticală a SARS-CoV-2 de la mamă la copil sunt rare și efectele asupra sănătății fătului trebuie în continuare studiate.