Covid-19: Majoritatea copiilor nu dezvoltă anticorpi după infectare

Publicat: 21 mart. 2022, 16:31, de Puterea.ro, în COVID 19 , ? cititori
Covid-19: Majoritatea copiilor nu dezvoltă anticorpi după infectare
Sursa foto: Pixabay.com

Majoritatea copiilor nu produc anticorpi după o infecție cu coronavirus, ceea ce îi expun unei reinfectări și unor forme de Covid long, transmite Sciences et Avenir.

Potrivit unui studiu din luna iulie 2021, aduții infectați care au produs anticorpi au un risc cu 80% mai mic de a se reinfecta comprativ cu adulții infectați care nu dezvoltă anticorpi. Or, majoritatea adulților infectați generează anticorpi, deci beneficiază de o anumită protecție.

Dar toate acestea par să nu fie valabil în cazul copiilor. Un studiu australian, publicat la data de 9 martie anul acesta în revista Jama Network Open, evidențiază că majoritatea copiilor infectați cu coronavirus nu dezvoltă anticorpi contra acestei boli și, deci, nu sunt imunizați asemenea adulților.

Studiul a analizat eșantioane sanguiune prelevate de la copii și adulți asimptomatici sau cu simptome ușoare, cu o infecție confirmată prin teste PCR, în perioada 10 mai și 28 octombrie 2020. Aceste eșantioane au fost colectate în trei momente precise: o săptămână după infectare, 41 de zile după infectare și la 94 de zile de la infectare. Astfel, au fost monitorizați 57 de copii, cu vârsta medie de 4 ani, și 51 de adulți, cu vârsta medie de 37 de ani. Rezultatul: doar 37% dintre copiii infectați au dezvoltat anticorpi detectabili prin testul serologic, față de 76% dintre adulți. Și la adulți, nivelul anticorpilor creștea în timp, ceea ce nu s-a observat la copii.

Această incapacitate de a produce anticorpi nu ar putea fi pusă pe seama unui mai bun control al infecției în cazul copiilor, deoarece încărcătura virală era comparabilă cu cea a adulților. Ceea ce înseamnă că virusul se multiplică în aceeași măsură și la copil, și la adult. S-ar putea crede că această producție de anticorpi este consecința unei forme de Covid mai puțin severe la copil.

De fapt, în cazul adulților care au dezvoltlat simptome de Covid-19 au de trei ori mai mulți anticorpi comparativ cu adulții asimptomatici. Totuși, cercetătorii nu au observat diferențe al acestui nivelul al anticorpilor în cazul copiilor simptomatici și asimptomatici.