Covid 19: Mască cu anticorpi de la struț care permite detectarea virusului
Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Kyoto au conceput o mască specială care devine fluorescentă sub razele de lumină ultravioletă când intră în contact cu Covid 19.
Măștile sunt fabricate pornind de la ouăle de struț. Aceste păsări sunt capabile de a produce anticorpi contra coronavirusului. Pentru a-i extrage, cercetătorii niponi au injectat o formă inactivă de coronavirus struților femele, care au făcut ouă bogate în anticorpi.
Pornind de la acești anticorpi, cercetătorii niponi i-au colorat fluorescent în vederea detectării coronavirusului. Acesta este vaporizat pe un filtru special aflat în partea interioară a măștii. Dacă virusul este prezent, filtrul se luminează sub efectul luminii ultraviolete.
Echipa de la Universitatea din Kyoto a verificat eficacitatea acestei invenții pe 32 de persoane infectate cu coronavirus. Rezultatul? Toate măștile purtate de aceste persoane au emis un semnal luminos sub acțiunea luminii ultraviolete. Acest semnal luminos se estompează pe măsură ce încărcătura virală scade.
Se pune întrebarea dacă aceste măști vor înlocui testele PCR. Obiectivul cercetătorilor niponi este de a face din această mască un instrument util de detectare a Covid. ”Pentru viitor doresc să facem un kit de test ușor, care să fie folosit de oricine”, a declarat Yasuhiro Tsukamoto, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Kyoto, cotidianului japonez The Mainichi, citat de HuffPost.
Urmează teste suplimentare pe 150 de pacienți afectați de coronavirus și dacă rezultatele se confirmă, cercetătorii vor spune atenției guvernului noua mască, în vederea comercializării începând de anul viitor.