Covid-19: Numărul deceselor se apropie de 6 milioane. Europa de Est, expusă creșterii numărului de cazuri, din cauza miilor de refugiați ucraineni
Numărul deceselor, calculat de Universitatea Johns Hopkins, era, duminică, de 5.997.734 și se așteptă să depășească pragul de 6 milioane în cursul zilei de luni, anunță Euronews. Europa de Est ar putea înregistra o creștere a numărului de noi cazuri de Covid-19, pe fondul exodului de refugiați ucraineni, care sunt extrem de stresați, cu sistemul imunitar slăbit și expuși riscului de infecții.
Rate de deces încă ridicate se înregistrează în Polonia, Ungaria și România, precum și în alte țări din Europa de Est, regiune unde au ajuns peste 1 milion de refugiați din Ucraina, țară cu o acoperire de vaccinare redusă și multe cazuri de deces.
Rata de deces la nivel mondial este încă mare în rândul persoanelor nevaccinate împotriva coronavirusului, a declarat Tikki Pang, profesor invitat la școala de medicină a Universității Naționale din Singapore, co-președintel al Coaliției de Imunizare Asia Pacific.
”Aceasta este o boală a celor nevaccinați – uitați ce se întâmplă la Hong Kong chiar acum, sistemul de sănătate este copleșit”, a explicat Pang, fost director al politicii de cercetare și cooperare cu OMS. Majoritatea deceselor și a cazurilor grave se află în segmentul vulnerabil al populației nevaccinate”.
„Decesele confirmate reprezintă o fracțiune din numărul real de decese din cauza COVID, în principal din cauza testării limitate și a provocărilor în atribuirea cauzei decesului”, a declarat Edouard Mathieu, șeful portalului Our World Data, pentru Associated Press. „În unele țări, în cea mai mare parte bogate, această fracțiune este mare, iar numărul oficial poate fi considerat a fi destul de precis, dar în altele este foarte subestimat”.
La nivel global, au fost confirmate 445 de milioane de cazuri de Covid-19, în timp ce noile cazuri înregistrate săptămânal au scăzut în toate regiunile, exceptând China, Japonia și Coreea de Sud, potrivit OMS.
Mii de rufugiați ucraineni în trenuri aglomerate
Europa de Est a fost puternic lovită de varianta omicron, și, odată cu invazia rusă a Ucrainei, a apărut un nou risc, deoarece sute de mii de oameni fug în locuri precum Polonia în trenuri aglomerate. Oficialii din domeniul sănătății de acolo au oferit posibilitatea vaccinării gratuite tuturor refugiaților, dar nu le-au făcut teste la sosire sau în carantină.
„Acest lucru este cu adevărat tragic, deoarece stresul mare are un efect foarte negativ asupra imunității naturale și crește riscul de infecții”, a spus Anna Boron-Kaczmarska, specialist polonez în boli infecțioase. „Sunt foarte stresați, le este frică pentru viața lor, a copiilor lor, a membrilor familiei.”