Covid-19. OMS cere vaccinuri care să prevină formele severe de boală. Strategia cu dozele de rapel repetate ”puțin probabil să fie viabilă”
Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă avertizând guvernele că doar dozele de rapel cu vaccinurile actuale nu vor fi suficiente pentru a combate pandemia de Covid-19. Experții OMS au cerut, marți, vaccinuri care să prevină mai eficient transmiterea. ”O strategie de vaccinare bazată pe rapeluri repetate din primele vaccinuri are puține șanse de a fi adecvată sau viabilă”, au indicat experții OMS într-un comunicat.
De asemenea, acești specialiști consideră că ”vaccinuri contra Covid-19 cu un impact ridicat în materie de transmitere și prevenire a infecției, în plus de prevenire a formelor grave ale bolii și deceselor sunt necesare și trebuie să fie dezvoltate.
”În timp ce se așteaptă ca astfel de vaccinuri să fie disponibile – și pe măsură ce virusul SARS-COV-2 evoluează – poate ar trebui să aducem la zi compoziția vaccinurilor anti-Covid actuale, în așa fel încât să ne asigurăm că ele continuă să furnizeze nivelurile de protecție recomandate de OMS contra infectării și a bolii provocate de variantele de coronavirus, inclusiv Omicron”, estimează grupul de experți.
După aproximativ șase săptămâni de la identificarea în Africa de Sud, datele din mai multe țări converg: Omicron, care intră în categoria variantele preocupante pentru OMS, se transmite mult mai rapid comparativ cu varianta precedentă dominantă, Delta, și pare să genereze în general forme mai puțin grave de boală.
Un aspect important este faptul că nu se știe dacă această gravitate aparent mai scăzută vine din caracteristicile intrinseci ale variantei sau dacă aceasta este legată de faptul că ea acționează asupra unor populații deja parțial imunizate prin vaccinare sau de o infecție anterioară.
Cu toate acestea, Omicron progresează dramatic în numeroase țări și cazurile se dublează la fiecare două-trei zile într-un ritm nemaivăzut în cazul variantelor precedente. Mutațiile Omicron par să-i permită să reducă imunitatea oferită de anticorpi contra virusului. Consecința: probabil, Omicron poate să contamineze un număr important de persoane vaccinate și să reinfecteze persoane infectate anterior de virus.