Covid-19: Reprezentanți OMS și INSP, în teleconferință despre „situația dramatică”, „devastatoare” din România

Publicat: 18 oct. 2021, 11:23, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Covid-19: Reprezentanți OMS și INSP, în teleconferință despre „situația dramatică”, „devastatoare” din România
oms hepatitele B și C decese

În această dimineață, are loc o teleconferință cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică din România. Reprezentanții OMS vor să înțeleagă cum s-a ajuns în această situație dramatică într-o țară cu un număr atât de mic de vaccinați, deși avem toate vaccinurile posibile.

”Suntem într-o situație dramatică. Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare, prin lipsa de încredere în mesajul nostru, al medicilor. Țara noastră a ajuns un exemplu negativ la nivel internațional (…) Consecința o vedem noi în spitale: sunt supraaglomerate cu infecții Covid, nu mai putem face față cazurilor, avem un număr enorm de mare decese evitabile.

 Subliniez acest lucru, decese evitabile, pacienți care au murit și nu trebuiau să moară . Resursa umană, corpul medical, este sub o presiune uriașă, suntem obosiți, suntem copleșiți, tratăm pacienți  în corturi și containere. Trebuie să recunoaștem, să ne asumăm că avem resurse limitate”, a avertizat prof. dr. Daniel Coriu.

”Rezolvarea problemei a fost și este în mâinile noastre”

În opinia președintelui Colegiului Medicilor din România, ”România este, în prezent, un model de cum unu trebuie acționat în pandemie. Unele măsuri nepopulare trebuiau luate încă din vară. De la această teleconferință nu am mari așteptări. Cred că sunt interesați din punct de vedere științific despre acest fenomen. Rezolvarea problemei a fost și este în mâinile noastre”.

În această teleconferința se va încerca stabilirea unor măsuri de ajutorare a României prin impulsionarea campaniei de vaccinare.

Încercăm să vedem ce putem face ca să ajutăm România. E devastatoare situația. Primul pas o să fie o încercare de a-i vaccina pe toți cei care vor să se vaccineze. O să facem tot ce putem. Acum încercăm să găsim medicamente ca să le putem trimite în România”, a declarat dr. Dorit Nitzan, coordonatorul pentru urgențe medicale în Biroul regional pentru Europa al OMS, citat de Adevărul.

Îngrijorarea OMS

Prof. dr. Alexandru Rafila, fostul reprezentant al României al OMS, spune că a discutat cu directorul general al OMS, care, la rândul său, și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește rata de vaccinare înregistrată în țara noastră.

Trebuie subliniat că, deși în zona metropolitană a Bucureștiului se înregistrează o rată de infectare mare, Comitetul Național pentru situații de Urgență a respins propunerea Institutului Național de Sănătate Publică de a carantina Bucureștiului.