Covid-19, risc cardiac chiar și după trei ani de la infectare!

Publicat: 15 oct. 2024, 22:53, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Covid-19, risc cardiac chiar și după trei ani de la infectare!

Un studiu britanic dezvăluie informații îngrijorătoare despre efectele pe termen lung ale Covid-19. Potrivit cercetătorilor, virusul ar putea crește riscul de probleme cardiovasculare grave chiar la câțiva ani după infectare.

Numeroase studii au arătat deja că infecția Covid-19 mărește riscul complicațiilor cardiovasculare grave în prima lună după infectare. Dar, potrivit rezultatelor unui studiu, apărut în revista medicală Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology, infecția ar putea mări riscul de infarct, accident vascular cerebral și deces, pe termen lung.

Aceste concluzii se bazează pe datele aparținând unui număr de peste 220.000 de adulți britanici. Rezultatele sunt uimitoare: persoanele care au contractat Covid-19 în 2020 prezentau un risc de două ori mai mari în următorii trei ani. Pentru persoanele care au avut nevoie de spitalizare din cauza Covid-19, acest risc a fost de patru ori mai mare.

Este surprinzător să constatăm că, în unele cazuri, riscul era aproape tot atât de mare ca al unui factor de risc cardiovascular cunoscut, cum este diabetul de tip 2, explică autorii studiului.

Mai surprinzător este că nici persoanele fără antecedente cardiace nu au fost ocolite. Cele spitalizate aveau un risc mai ridicat (peste 21%)  comparativ cu persoanele care sufereau deja de boli cardiovasculare, dar care nu au contractat virusul.

Grupa sanguină, un factor neașteptat

O analiză genetică aprofundată a evidențiat un alt factor de risc neașteptat: persoanele cu grupa sanguină alta decât grupa 0 (A, B sau AB) sunt de două ori mai susceptibile de a suferi un eveniment cardiovascular după  infecția Covid-19.

Cu peste un miliard de persoane infectate la nivel global, aceasta ar putea explica creșterea bolilor cardiovasculare observată recent, subliniază dr. Stanley Hazen, președinte al departamentului de științe cardiovasculare și metabolice la Lerne Research Institute de la Cleveland Clinic.

În legătură cu aceste informații, cercetătorii se întreabă dacă infecția Covid-19 trebuie să fie considerată un nou factor de risc cardiovascular.Totuși,  ”persoanele care au contractat Sars-Cov-2 ar putea beneficia așadar de îngrijiri preventive”, concluzionează autorii studiului.