Covid-19: Vaccinarea, obligatorie în Uniunea Europeană?
Mai multe țări din Uniunea Europeană iau în considerare vaccinarea obligatorie. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut o discuție pe această temă.
Este o temă sensibilă, greu de acceptat, dar așa cum se observă SARS-CoV-2 este într-o permanentă ofensivă.
Euronews oferă o imagine a modului cum această temă este deja abordată în unele țări UE.
Austria: De la 1 februarie, aici vaccinarea va fi obligatorie. Această decizie vine după ce Austria a impus un lockdown național. Austria este prima țară din UE care a luat aceste măsuri radicale.
Grecia: Persoanele cu vârste peste 60 de ani care refuză să se vaccineze vor fi amendate. Dacă până la 15 ianuarie, persoanele din această categorie de vârstă nu primesc prima doză vor fi amendate cu 100 de euro. Premierul Kyriakos Mitsotakis este susținătorul acestei măsuri, deoarece 90% din decesele provocate de Covid-19 sunt la persoane din această categorie de vârstă.
Germania: Pe agenda deputaților germani este și votul pentru vaccinarea obligatorie. Olaf Scholz, succesorul cancelarului Angela Merkel, își exprima speranța că parlamentarii vor vota pentru vaccinarea obligatorie.
Italia: Încă din aprilie, s-a impus vaccinarea personalului din domeniul sănătății. De altfel, Italia este printre primele țări care a luat această decizie.
Din 15 decembrie, această măsura se extinde și în cazul cadrelor didactice, personalului din administrație, militarilor, angajaților din poliție etc. În Italia, s-a impus pașaportul verde – care presupune dovada trecerii prin boală sau a vaccinarii – pentru a avea acces la spectacole, evenimente sportive, cluburi etc.
Franța: Din septembrie, profesioniștilor din domeniul sănătății și îngrijirii, pompierilor și lucrătorilor din transport li s-a cerut să fie vaccinați.
Angajații care intră în contact cu publicul trebuie să aibă un permis de sănătate care este eliberat dacă ai dovada trecerii prin boală, a vaccinării sau este prezentat rezultatul negativ la un test. Accesul în baruri, restaurante, săli de sport etc. se face cu permisul de sănătate.
Regatul Unit: Vaccinarea împotriva Covid-19 va fi obligatorie pentru angajații din domeniul sănătății și asistenței sociale, până la 1 aprilie, a declarat secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, în luna noiembrie.
Suedia: Un purtător de cuvânt al ministrului suedez al Sănătății a declarat pentru Euronews că guvernul nu intenționează să introducă vaccinarea obligatorie.
În opinia purtătorului de cuvânt, păstrarea vaccinării voluntare, întărirea încrederii și sprijinirea cetățenilor pentru a decide atunci când sunt bine informați, s-a dovedit o formulă de succes în atingerea unor rate ridicate de vaccinare în Suedia.
Ungaria: Vacinarea este necesară pentru lucrătorii din domeniul sănătății, cadrele didactice din școlile de stat și persoanele care lucrează în instituțiile de stat.