Covid-19: Vitamina D reduce riscul formelor grave. Soluția? Zilnic, cel puțin 30 de minute de ”Soare”
Un nou studiu realizat la Centre Hospitalier Universitaire (CHU) Angers (Franța) confirmă că suplimentarea vitaminei D reduce riscul formelor grave de Covid-19 mai ales în cazul persoanelor în vârstă.
În cursul lunii ianuarie anul trecut, 73 de experți (medici nefrologi, geriatri, reumatologi, endocrinologi, generaliști …) și mai multe societăți din aceste domenii au cerut suplimentarea vitaminei D la nivel populației franceze cu un scop bine definit: reducerea riscului formelor grave de Covid-19.
De fapt, studiul experților de la CHU Angers confirmă alte studii, cum ar fi cel publicat în revista Plus One în februarie 2022, realizat în Israel, care arată că mortalitatea este mai ridicată printre persoanele cu carență de vitamina D.
Un nou studiu, COVIT-TRIAL, publicat la 31 mai anul acesta, în revista Plos Medicine, demonstrează avantajele folosirii vitaminei D în cazul infecției.
De la Trinity College Dublin și Universitatea Edimbourg vine același mesaj: un aport suficient de vitamina D ar putea să protejeze contra formelor grave de Covid-19 și, deci, să reducă riscul de deces.
Profesorul Cedric Annweiler de la CHU Angers spune că sunt dovezi clare privind beneficiul suplimentării vitaminei în perioada primelor trei zile de la detectarea Covid-19 în cazul persoanelor vârstnice, vulnerabile.
Vitamina din Soare
Medicii subliniază că a suplimenta vitamina D este utilă, dar nu este remediul miraculos. Cea mai bună metodă pentru a face o ”aprovizionare” cu vitamina D rămâne expunerea la Soare. Astfel 70% până la 80% din vitamina D furnizată corpului este produsă prin piele sub acțiunea razelor UV emise de Soare.
Așadar, recomandarea medicilor este următoarea: zilnic, cel puțin 30 de minute de ”Soare”, între orele 10 și 15, expunând fața, picioarele, brațele, pentru ca să facem chiar rezerve de vitamina D pentru sezonul rece.