Covid: Cercetătorii au descoperit cum reușește Sars-Cov-2 să ajungă din nas la creier
Un studiu de dată recentă face o uimitoare descoperire: Sars-Cov-2 reușește să ajungă din nas în creier prin intermediul unor tuburi minuscule, numite nanotuburi, transmite 20 Minutes.
Prezența Covid-19 a fost observată inclusiv în creierul unor pacienți. Potrivit New Scientist, receptorul ACE2, pe care virusul îl folosește în mod normal pentru a pătrunde în celule abia este detectabil în creier, contrar celulelor care căptușesc cavitatea nazală, gura și plămânii. În aceste condiții, cercetătorii au dorit să afle cum reușește Sars-Cov-2 să migreze până la creier.
Și iată o echipă de la Institutul Pasteur poate să aibă un răspuns la această întrebare. Potrivit unui studiu, coordonat de Chiara Zurzolo și publicat săptămâna trecută în revista Science Advances, virusul și-ar construi niște mici tuneluri prin care ar putea ajunge ușor din nas la creier, explică 20 Minutes.
Cercetătorii au analizat celule din creierul uman și celule care căptușesc de regulă nasul. Atât timp cât celulele creierului nu posedă receptori ACE2, ele nu ar fi trebuit să fie infectate. Dar cercetătorii au constatat că, după perioada de incubație, totuși ele au reușit să migreze.
Analizând celulele nasului cu ajutorul unui microscop electronic, cercetătorii au descoperit că virusurile au reușit să dezvolte niște tuburi minuscule, numite nanotuburi, care au făcut legătura cu celulele cerebrale. Și, astfel, Sars-Cov-2 reușește să călătorească până la creier.
Deocamdată aceste nanotuburi au fost observate doar în laborator. Dar dacă se dovedește că virusul circulă în acest mod spre creierului omului, această descoperire ar putea permite dezvoltarea unui medicament care să blocheze acest proces. „În prezent, nu dispunem de o moleculă care să se blocheze nanotuburile, dar se fac cercetătiri pentru a găsi una”, a anunțat Chiara Zurzolo.